JOSIP DABRO Nestao iz lokalne politike ili se tek sprema za završni udarac?

Prije tri godine u ovo doba Josip Dabro, hrabro i pomalo donkihotovski, krenuo je u borbu protiv sustava kojem je i sam godinama pripadao. Dio glasača zamjerio mu je odlazak s broda na kojem je dugo plovio, dio njih nije mu vjerovao da je iskren, no značajan dio poklonio mu je povjerenje baš zbog retorike kojom je potom nastupao u javnosti.

Kockarskim rječnikom, bila je to ‘all in’ politika iznošenja svih mana sustava iz kojeg je izašao i u konačnici mu je donijela dobar politički potencijal koji je u sinergiji, s tada još uvijek aktualnim, Miroslavom Škorom te Ivanom Penavom kao gradonačelnikom Vukovara od Domovinskog pokreta napravio drugu najsnažniju političku opciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Žestinu kojom je Dabro jurišao na mete koje je posložio u svojoj umotvorini naziva „ministarska šuma”, mnogi su očekivali kako će nastaviti i u županijskoj Skupštini, no to se nije dogodilo. Protekle tri godine njegovog mandata, ako će se gledati samo aktivnosti u županijskoj Skupštini, ostale su medijski nezamijećene.

Nakon gubitka izbora za župana vukovarsko-srijemskog, Josipu Dabri mnogi su predviđali kraj političke karijere, no ono što je kasnije ostvario pokazuje kako je Dabro u medijskoj tišini profesionalno i politički rastao.

Upravo u takvoj tišini, koju je očito po vlastitoj želji posložio, Josip Dabro je djelovanjem unutar Domovinskog pokreta organizacijski digao stranku na razine koje su, po pitanju ustroja, bolje posložene još jedino u HDZ-u. Pritom je Dabro svoje dugogodišnje iskustvo hodanja „stepenicu po stepenicu” u bivšoj stranci itekako dobro implementirao i u novoj opciji. Vrhunskim operativnim sposobnostima Dabro je uspio izgraditi stranačku mrežu diljem Hrvatske, a to je prepoznao i Mario Radić, alfa i omega stranke, koji je stao iza Dabre prilikom donošenja odluke o izboru glavnog tajnika Domovinskog pokreta.

Na takav način stvorio je niz sebi lojalnih stranačkih dužnosnika od Prevlake do Dunava koji čvrsto organizacijski stoje iza politike koju Penava, Mlinarić Ćipe, Radić i ostali vode sa saborske govornice.

S druge strane, svi oni razlozi koje je Dabro naveo prilikom izlaska iz HDZ-a, tri godine kasnije, daju Dabri za pravo da može reći – bio sam u pravu. To jako dobro znaju i u središnjici HDZ-a s kojom Dabro ne da nije izgubio kontakte već ih je i dodatno ojačao među najutjecajnijim članovima stranke i Vlade.

Protekle tri godine, HDZ je u županiji opet, više-manje, potratio baveći se svojim problemima i kadrovskim nedostacima, dok su ostvareni rezultati o kojima život naroda ovisi bili svedeni na mrvice koje pošalje politički Zagreb. Ne kažemo kako bi s Dabrom bilo bolje. Možda bi bilo i gore. Međutim, činjenica je kako se županijska politika „kontinuiteta bezidejnosti” do sada nastavila i dalje voditi, a upravo je Dabro tijekom kampanje za župana ukazivao na takav slijed događanja. Činjenica je i ta, kad je Dabro eliminiran iz HDZ-a, kako u HDZ-u problemi nisu nestali, već su se stvarali novi klanovi, podklanovi i slobodni stranački strijelci, a na kraju je i sam Plenković morao presjeći taj gordijski čvor te potražiti rješenje iz fusnota stranačkog Statuta kako bi sačuvao organizaciju kojoj su uvijek tepali kako je „najjača u državi”.

Sada je, kada su slijedom nesretnih okolnosti najčvršći Dabrini politički oponenti eliminirani iz visoke politike, vrlo izgledno je Josip Dabro budući saborski zastupnik. Minimalno. Kako organizacijski stvari u DP-u stoje, Ivan Penava bit će nositelj liste te stranke za V. izbornu jedinicu, a upravo bi mu Dabro trebao biti prvi pratitelj. Ankete pokazuju kako bi Domovinski pokret u našoj izbornoj jedinici mogao osvojiti veći broj mandata nego prije četiri godine, a ako tako bude, Dabro je onda siguran kao saborski zastupnik, pa makar osvojili i samo dva mandata.

U konačnici, iako je pobjednička strana 2021. nakon lokalnih izbora likovala jednakom žestinom kojom ih je Dabro razvlačio po blatu tijekom kampanje, činjenica je kako je godinu dana uoči lokalnih izbora i par tjedana od parlamentarnih izbora od cijele ekipe s kojom je ratovao, na kraju u ringu ostao samo – Dabro!