Kafićima i restoranima ključ u bravu, očajnim ugostiteljima glavobolja zajamčena!

PIŠE: Damir Begović

Neslužbene najave novih epidemioloških mjera koje su proteklih dana preplavile medijski prostor danas su dobile službenu potvrdu. Premijer Andrej Plenković predstavio je nove, nadasve restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa o kojima je Vinkulja.hr već izvijestila. Podsjećamo, prema novom paketu mjera ovaj petak posljednji je radni za kafiće koji će nakon sutrašnje druge smjene na nešto manje od mjesec dana staviti – ključ u bravu. – Prva reakcija? Plačem i tugujem – kaže Marijan Matijević-Coma čija peteročlana obitelj živi od kafića Jazz, ne većeg od 40 četvornih metara te nastavlja – Samo neka nas država obešteti i sve će biti OK. Pazite, nemamo ništa protiv epidemioloških mjera koje su za dobrobit naše zemlje, samo da imamo od čega preživjeti. Nas petero živimo od obiteljskog kafića, a ne od industrije koja je trajno devastirana ranih 90-ih.

Plenković je za sutra najavio sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva na kojem će govora biti o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. U tom kontekstu, spominju se mjere od 4.000 kuna za plaće radnika, a na dnevnom redu bit će još neke mjere. 

Marijan Matijević-Coma, Caffe bar Jazz

– Nadam se samo da će tim mjerama biti obuhvaćeni i vlasnici, ne samo djelatnici. Inače, ja sam u najmu poslovnog prostora i imam veliku sreću što mi je gazda nekoć bio ugostitelj i razumije problematiku, a pogotovo sam sretan jer je empatičan i zbog toga meni jako simpatičan. Naime, za vrijeme proljetnog lockdowna nije mi naplaćivao najamninu, niti kune. Hvala mu na tome. Ali, svjestan sam i toga da i on živi od te iste najamnine, država bi trebala brinuti o obojici. Kao i o dobavljačima od čijih mi se poziva zadnjih dana užario telefon, jer pokušavaju naplatiti svoja potraživanja. Što također sasvim razumijem, jer i oni žive od toga. Kako ćemo dalje, ne znam. Taman sam stao na noge nakog onog prvog lockdowna i sad evo opet nove nevolje – zaključuje Marijan Matijević.

 

Hrvoje Beljo, Caffe & pizzeria & club “Marabu”

Hrvoje Beljo u samo naizgled je boljoj situaciji i to stoga što je vlasnik objekta u kojem njegova obitelj vodi Marabu, caffe bar i pizzeriju. – Mjere su potpuno očekivane, probni baloni su pušteni prije nekoliko dana i samo naivac je mogao povjerovati u to da zatvaranja neće biti. U problemu smo, svjesni smo toga. Pogotovo što ovoga časa nije sigurno hoće li država obeštetiti i nas vlasnike za održavanje tzv. hladnog pogona. Konkretno, imamo leasing na strojeve, sporan je i otpis robe, tj. sirovine za pripremu hrane koju imamo u zalihama. Mnogo je neizvjesnosti i nije se lako nositi s tim – napominje Beljo. Caffe bar i pizzeria Marabu ima 17-ero zaposlenih, svakom djelatniku država će tijekom lockdowna isplaćivati mjesečnu naknadu od 4.000 kuna, uz pripadajuće doprinose.

 

– Pokušat ćemo prenamijeniti poslovanje, ustrojiti tzv. ”drive in”. Dakle, ne bismo išli s dostavom, nego sa šalterom na kojem bismo isporučivali hranu. Nadam se da ćemo uspjeti u toj nakani, pa na taj način možda izvučemo pozitivnu nulu kroz nadolazeće razdoblje. O poslovnim gubicima bolje je i ne razmišljati, jer glavobolja je zajamčena. Prosinac je jedan od profitabilnijih mjeseci u ugostiteljstvu, ljudi su u blagdanskom raspoloženju uvijek spremni potrošiti kunu-dvije više. Ništa nam drugo ne preostaje nego sjesti i čekati bolje dane. I eventualne povoljnije COVID kredite koji bi nam olakšali poslovanje u olovnim vremenima koja nesumnjivo dolaze – zaključuje Beljo.

 

Od subote, dakle, restorani također zatvaraju svoja vrata za goste. No, omogućena im je dostava. Kad nema kiše, dobar je i led. Slaže se s tim i Antonio Matijević, direktor restorana Vatikan. – Tako je, bolje išta nego ništa. Mjere? Ništa mi nije jasno. U crkvu može do 25 osoba, a u restoran ne može nijedna. Nelogično, osobito uzmemo li u obzir da u crkvu u velikoj mjeri idu osobe starije životne dobi koje pripadaju rizičnoj skupini populacije. Da se razumijemo, nemam apsolutno ništa protiv crkve, ali samo primjećujem kako su crkvena okupljanja u prvom valu koronavirusa bila žarišta zaraze, a restorani to nisu bili – naglašava Matijević, uzima dah, pa naglasak stavlja i na još jednu nelogičnost:

– Država pomaže radnicima i to je OK, palac gore. Međutim, ja kao direktor tvrtke s više od deset zaposlenih nemam pravo ni na kakvu zaštitnu mjeru, iako me država prisiljava na to da budem zaposlenik tvrtke te si sukladno tome isplaćujem plaću i doprinose. Inače, trenutno zapošljavamo 30 djelatnika i nemamo namjeru nikoga otpuštati, jer smo dosad previše uložili u ljude i smatramo kako su oni naša najveća snaga. Sve će ovo jednom proći, moramo ovo zajedno izdržati i iz toga izići još jači kako bismo zadržali poziciju na tržištu koju smo teškom mukom izborili. Matijević u završnim rečenicama: – Kako god, moramo preživjeti nekako. Ne znam kako, ali moramo. Nažalost, nismo Njemačka koja je nakon zatvaranja donijela kompenzacijske mjere sukladno kojima se gospodarskim subjektima isplaćuje 75% prometa ostvarenog u istom mjesecu prošle godine, a osim toga PDV je smanjen na 5%. Kod nas, u zemlji vjerojatno najvećih poreza u galaksiji – primjerice, imamo 25% PDV-a na piće, plus 3% poreza na potrošnju – to je iluzorno očekivati. Uglavnom, tko preživi, pričat će. Je li realno očekivati otvaranje za Božić? – Nadam se da će nas otvoriti, no bojim se da neće – poentirao je umjesto zaključka Antonio Matijević.

Na kraju još jednom utvrdimo gradivo; nove mjere za suzbijanje koronavirusa na snagu stupaju u subotu, 28. studenoga, a trajat će najmanje do ponedjeljka, 21. prosinca.