Kajkić: Bosančiću, što je s prioritetima? Za maćuhice 55.000 kuna, za knjižnicu 50 milijuna kuna, a pojedini dijelovi grada još bez vode!

Vinkovci u vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanjima za potpore učenicima“, “U gradskoj upravi ponosni na brojeve; Vinkovci ostvarili gospodarski rast i u kriznoj godini“, “Vinkovcima petica za transparentnost“, “Vinkovci među deset gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na 1.000 stanovnika“… Samo su neki od naslova koji su posljednjih (tje)dana vrištali s naslovnica lokalnih portala. 

– Ispada kako živimo u Ženevi. A ja, kao ni većina sugrađana, nemam baš dojam kako “cveta cveće u naše preduzeće” – kaže gradski vijećnik Goran Kajkić (Živi zid).

Kad smo već kod cvijeća…

– Za maćuhice je u okviru Programa održavanja javnih zelenih površina za 2020. godinu utrošeno 55.076,60 kuna! Provjerio sam, na takvu ogromnu količinu komadna cijena po sadnici iznosi 2 kune. Ispada da je zasađeno preko 25.000 maćuhica, toliko ih nisam vidio u gradu. Vjerojatno je “napumpana” cijena, ne znam… Jedna sumnja, tisuću grijeha – dodaje Kajkić, uvjerljivo najaktivniji gradski vijećnik koji je na prošlotjednoj sjednici Gradskoga vijeća za govornicu izlazio u čak dvadesetak navrata.

– Maksimalno sam posvećen pripremama za sjednice, noć prije prošlotjedne do tri ujutro sam pripremao materijale. Kanim i ubuduće često progovarati, o svemu. I ukazivati na propuste u radu gradske vlasti kojih ima napretek, ali su fino skriveni u medijskim naslovima s početka teksta. Gradonačelnik Bosančić maksimalno je posvećen glancanju vlastitog imidža. Između ostalog i putem plaćenih Facebook oglasa. Bolje bi mu bilo da se malo posveti građanima koji nemaju osnovne uvjete za život, pojedini dijelovi grada još uvijek su bez gradske vode. A živimo u 21. stoljeću! Dakle, miljama smo daleko od Ženeve, doslovno i figurativno.

Kajkić u svom javnom djelovanju, premda je izblokiran s gotovo svih strana, često skreće pažnju na gradsku knjižnicu koja niče u središtu grada.

– Projekt je to kojim si Bosančić želi podignuti spomenik za života. S tim da je taj projekt, samo podsjećam, pokrenut za mandata njegova prethodnika Mladena Karlića. Dakle, nije njegov. A i njegov kućni prijatelj Marko Milidrag, projektant na projektu izgradnje knjižnice, preosobno je shvatio posao pa je objekt projektirao baš u obliku slova M. Njemu ne trebaju novci, nego valjda također spomenik za života. Bolesne su to stvari. Da ne kažem koliko je bolesno to što će nas izgradnja knjižnice koštati preko 50 milijuna kuna! S tim da ni lipa neće biti povučena iz EU fondova, društvance nije dobro apliciralo na projekt, pali su na natječaju za nekoliko bodova. S tih 50 milijuna kuna uloženih u gospodarstvo u Vinkovcima se moglo otvoriti preko 1.000 novih radnih mjesta. Ali, gradonačelnik Bosančić je pobrkao prioritete. Knjižnicu već imamo, radna mjesta nemamo.

Kajkić se tu nije zaustavio:

– Na sjednici Gradskoga vijeća pitao sam gradonačelnika Bosančića može li mi reći ime jednog jedinog domaćeg ili stranog investitora kojega je za vrijeme svog prvog mandata dovukao u Vinkovce. Nije imao odgovor.

Tu dolazimo do priče o transparentnosti…

– U posljednja dva mjeseca uputio sam gradskoj upravi dvadesetak službenih zahtjeva za pristup informacijama u kojima sam jasno naznačio da mi dostave svu dokumentaciju vezanu uz proces dobivanja poslova za radove ili usluge koji se obavljaju na području našega grada. Naravno, ni za jedan jedini predmet nisam dobio traženu dokumentaciju. Ne za pet, ne za tri, nego ni za jedan jedini nisam dobio traženo! Toliko o transparentnosti rada gradske uprave s kojom se gradonačelnik tako neskromno hvali. Ne znam tko ga je ocijenio peticom, kod mene ima minus dva. Ali, neću se umoriti, nastavljam ovu borbu i dalje. Stvari treba nazivati pravim imenom. Vinkovci su grad čiji pojedini dijelovi nemaju asfalt i vodu, grad iz kojega su u posljednjih šest-sedam godina iselile tisuće i tisuće radno sposobnih ljudi. Sigurno ne zato što su Vinkovci Ženeva… – zaključuje Kajkić.