Kajkić: Glasao bih protiv i da je kamata 0 posto! Rimac: HDZ je bahat, a opozicija nedorasla! Krpan: Ovo je katastrofa!

Uzalud je Goran Kajkić, oporbeni vijećnik Živoga zida, postavio tronožac za snimanje rasprave o novom kreditu. Rasprave nije ni bilo, sjednica Gradskog vijeća trajala je kratko, poput holivudskog braka. Kajkić kaže:

– Predsjedavajući Čuljak nije ni otvorio raspravu i pozvao vijećnike da se za nju prijave, nego je utvrdio da prijavljenih nema i dao točku dnevnog reda na glasanje.

Da je imao prigodu, što bi rekao?

– Prije svega, pozdravio bih gradonačelnika i vijećnike HDZ-a, stranke pravomoćno osuđene za korupciju…

Kajkiću, držimo se teme; Odluka o zaduživanju Grada Vinkovaca kod HPB-a po stopi manjoj od 1 posto…

– Glasao bih protiv čak i da je kamata 0 posto! Projekt knjižnice smatram promašenim i nepotrebnim, a čini mi se da su kreditna sredstva predviđena za njezin dovršetak. K tome, u materijalima koje smo dobili nije naznačeno kolika je visina interkalarne kamate koja povećava iznos kredita. Dakle, ne znamo o čemu se radi, a trebali bismo znati. Drugo, u materijalima nije naznačeno plaća li se „penalizacija” u slučaju prijevremenog zatvaranja kredita. To su dvije bitne stavke.

Kajkić na zadanu temu dodaje i ovo:

– Podsjećam, projektant knjižnice je tvrtka Solux čiji je vlasnik Marko Milidrag projektirao objekt u obliku svojih inicijala radeći sam sebi, ali i svom prijatelju Ivanu Bosančiću, spomenik za života u središtu Vinkovaca. U toj samoljubivosti, koju je naplatio s više stotina tisuća kuna za projektiranje, a prije mjesec dana još oko 200.000 kuna putem jednostavne nabave za projektiranje interijera, Milidrag je propustio predvidjeti neke stvari koje bi taj objekti vrijedan gotovo 60 milijuna kuna trebao imati.

Slijedi specifikacija:

– Planetarij na krovu zgrade koji bi bio financiran većim dijelom iz EU fondova. Takvo što na našem širem području ne postoji. Vinkovci nemaju ni veliku modernu, kreativnu dječju igraonicu. Smatram da bi dio kompleksa trebalo namijeniti toj svrsi i namjeni. Dobro znamo da nam djeca od listopada do ožujka praktički nemaju primjeren prostor za boravak u zatvorenom. Kao ni umirovljenici koji nemaju jedinstven prostor za druženje uz društvene igre, partiju šaha ili listanje novina – dodaje Kajkić.

Uz Kajkića protiv ove odluke glasala je još Mirta Arlović (Hrvatski suverenisti), dvojac iz Domovinskog pokreta Josip Krpan-Drago Kraljević te SDP-ov vijećnik Damir Rimac.

– Bio je to običan performans. U moje 22 godine vijećničkog mandata u Gradskom vijeću i četiri godine zastupništva u Saboru ovakvo što nikad nisam doživio. Nije ni ponuđena mogućnost rasprave. Dosad je predsjednik Gradskog vijeća uvijek pitao ima li zainteresiranih za raspravu za koju sada nije ponuđena ni mogućnost. Iskazujem opće razočaranje u politički sustav Grada Vinkovaca, HDZ-ova bahatost još jednom je zasjala punim sjajem. A opozicija se pokazala potpuno nespremnom i nedoraslom nositi se s ovako organiziranim HDZ-om – smatra Rimac.

Riječ je dobio i Josip Krpan (Domovinski pokret):

– Moj osobni i stav Domovinskog pokreta jest da je posrijedi na silu podignut kredit namijenjen pokrivanju zaostalih dugova HDZ-a i gradonačelnika Bosančića iz predizborne kampanje. Svojevremeno nam je prezentirano da će novci za knjižnicu stići iz EU fondova ili od države, a koliko vidimo od toga nema ništa. Kredit nam ne treba. I ovako smo prezaduženi, to je katastrofa. Još veća je katastrofa to što nije omogućena rasprava na ovu temu. Domovinski pokret ne želi biti niti talac, niti sukrivac u slučaju propalog projekta, zbog toga smo glasovali protiv.