Kako pomoći spašavanju planete osviještenim modnim izborima, a pritom i dobro izgledati

Izvor fotografije: Freepik

Modna industrija jedan je od najvećih zagađivača okoliša. Brza izmjena trendova i jeftini odjevni komadi koji se brzo troše potiču nas da odjeću smatramo jednokratnom, što ima kobne posljedice za naš planet.

Modna industrija proizvodi čak 10 % ukupne svjetske emisije ugljika – jednako kao i čitava Europska Unija. Prema nekim istraživanjima čak 85 % proizvedenog tekstila svake godine završi na odlagalištima otpada.

Modna industrija također je velikim dijelom odgovorna za zagađenje mikroplastikom. 

Pranje odjeće koja je danas uglavnom izrađena od poliestera odgovorno je za oko 35 posto primarne mikroplastike u morima.

 

Kako podržati održivu modu

Održiva moda odnosi se na odjeću koja je dizajnirana, proizvedena, distribuirana i korištena na načine koji su ekološki prihvatljivi. Donosimo nekoliko načina kako izbjeći zamke brze mode i prepoznati odjeću iz ekološki osviještene proizvodnje.

1. Uložite u kvalitetne komade

Izvor fotografije: Freepik

Umjesto kupovine velike količine povoljnih odjevnih komada u velikim trgovačkim lancima koji promoviraju tzv. fast fashion ili brzu modu – uložite bezvremenske komade odjeće robnih marki poznatih po kvaliteti. Kaputi, traperice, veste i košulje komadi su u koje se najviše isplati uložiti.

Opredijelite li se pritom za klasične siluete i krojeve, izgledat ćete dobro u njima bez obzira na aktualne modne trendove.

Primjerice kožne ženske jakne ili crni vuneni kaputi ravnog kroja nikada ne izlaze iz mode, kao ni mala crna haljina ili bijela poslovna košulja.

 

2. Kupujte odjeću od prirodnih materijala

Prednost dajte odjeći u čijoj su proizvodnji korišteni materijali od konoplje, lana, pamuka, svile, vune, kože i celuloznih vlakana. Radi se o prirodnim vlaknima koja su biorazgradiva i mogu se kompostirati – pod uvjetom da u tkanini nema ostataka štetnih kemikalija.

Obratite pozornost na certifikate koji garantiraju da se radi o materijalima iz organskih izvora kao što su GOTS (eng. Global Organic Textile Standard) i OCS (eng. Organic Content Standard). Kod celuloznih tkanina prednost dajte Iyocellu i Tencelu zbog kvalitete izrade i ekološke osviještenosti tvrtke koja ih proizvodi.

 

3. Dajte prednost odjeći od recikliranog materijala

Izdržljivost i svestranost plastike učinile su ju nezamjenjivim materijalom u modnoj industriji. Čak 69 % odjeće danas se proizvodi od sintetičkih vlakana, dok od ukupne proizvodnje vlakana 52 % opada na poliester.

Kada kupujete odjeću od sintetičkih vlakana, dajte prednost odjevnim komadima u čijoj proizvodnji su korišteni reciklirani materijali.

Naime, sve veći broj modnih marki prelazi na reciklirane verzije sintetičkih vlakana obrađujući PET plastične boce u sintetička vlakna iskoristiva u izradi odjeće i obuće. Iako je ovakva praksa daleko od održive, ipak smanjuje negativan utjecaj modne industrije na okoliš dok traje potraga za dugoročnim rješenjima.

 

4. Obratite pozornost na vrstu boje korištene u proizvodnji odjeće

Tijekom izrade odjeće svi materijali prolaze kroz proces obrade i bojanja, bez obzira na to jesu li izrađeni od prirodnih ili sintetičkih vlakana. Nažalost, proces bojanja troši velike količine vode, a često se pritom upotrebljavaju opasne kemikalije.

Zato prednost dajte odjevnim predmetima u čijoj je proizvodnji korištena ekološki prihvatljiva boja. Takvi su komadi označeni certifikatima kao što su OEKO-TEX® STANDARD 100 i bluesign.

 

5. Kupujte rabljenu odjeću

Izvor fotografije: Freepik

Trgovine rabljenom odjećom i buvljaci prave su riznice lijepe i kvalitetne odjeće kojom ćete uz minimalno ulaganje osvježiti svoj modni izričaj. Lijepa rabljena odjeća dostupna je i online u raznim Facebook grupama ili na stranicama poput Njuškala i Mojih krpica, a naučiti kako kupiti odjeću preko interneta uistinu je jednostavno.

Kupovinom rabljene odjeće produljujete njezin životni vijek i duže je držite izvan odlagališta smeća. Opredijelite li se za rabljeni artikl umjesto novog, također pozitivno utječete na smanjenje emisije ugljika te na uštedu resursa poput vode i električne energije.

 

6. Reciklirajte staru odjeću

Čak i najkvalitetniji komad odjeće s vremenom će se istrošiti. Kada se to dogodi, nemojte ga baciti u miješani komunalni otpad, nego u spremnik za odvojeno prikupljanje tekstila. Odjeću i obuću također možete ostaviti u reciklažnom dvorištu.

Odjeću koja nije oštećena, ali je više ne želite nositi, možete prodati ili donirati. Poznajete li nekoga ili se sami znate služiti šivaćom mašinom, preoblikujte staru odjeću u novi top, torbicu ili suknju.

Neke trgovine imaju programe prikupljanja stare odjeće te zauzvrat daju popuste i druge pogodnosti.

Za kraj

Unatoč negativnim utjecajima modne industrije na okoliš, moda i održivost nipošto nisu međusobno isključivi koncepti. 

Održive alternative i odgovorno postupanje s odjećom koju posjedujemo mali su, ali bitni koraci koji velikim proizvođačima šalju jasnu poruku – razočarani smo vašim štetnim praksama i želimo promjenu.


Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.