Kino u podne – suradnja osnovnih škola iz Gunje i Zagreba

Povodom obilježavanja 5. Dana medijske pismenosti voditeljice filmskih družina dr. sc. Anita Tufekčić (OŠ „Antun i Stjepan Radić” Gunja) i Ana Serenčeš (OŠ Odra Zagreb) autorski su potpisale organizaciju online događaja Kino u podne za svoje učenike, ljubitelje filma. Njih dvadeset pratilo je događaj putem aplikacije Zoom.

– Učenici su imali priliku premijerno pogledati dva igrana filma filmske družine iz OŠ Odra, Legenda o svetom Jurju i Sladak pas, te jedan film filmske družine Mladi SKIG-ovci naziva Influenceri i MI. Poslije svakog odgledanog filma učenici su davali pozitivne i negativne kritike na film – rekla je Anita Tufekčić.

Film Influenceri i MI, inače, premijerno je prikazan za učenike OŠ Odra jer je tek završen prošli mjesec. Riječ je zapravo o kratkoj informativnoj TV reportaži u kojoj članovi filmske družine, njih petero, iznose svoja stajališta o influencerima. U početku učenici govore što misle o influencerima i žele li jednog dana to postati te na samom kraju iznose svoj osobni zaključak o njima. Bilo je zanimljivo, svakako vrijedno pogledati…

Film Legenda o svetom Jurju je kostimirani igrani film gdje je prikazana turopoljska legenda o sv. Jurju, zaštitniku križara, vitezova, vojnika i svih obrta koji su povezani s ratovanjem. Prema legendi Juraj je ubio zmaja i spasio kraljevnu. Film je izrađen u suradnji s Muzejem Turopolja.

I naposljetku, film Sladak pas je kratki igrani horor film koji ostavlja gledatelje u čudu jer ostavlja otvoreno pitanje i nismo sigurni je li djevojčica samo sanjala ili se sve – stvarno dogodilo?

– Ovaj online događaj nastavak je višegodišnje suradnje. Bilo je ovo treće Kino u podne, svakako ne i posljednje. Svakako planiramo ovu tradiciju nastaviti i kroz iduće godine – naglasila je Ana Serenčeš.