Kiparska radionica Tvornica Zemlja 2021. u staroj Diljevoj kotlovnici

Stara Diljeva kotlovnica mjesto je održavanja zanimljive kiparske radionice službenog naziva Tvornica Zemlja 2021. koji je okupio jedanaest umjetnika angažiranih na ovom projektu revitaliziranom nakon gotovo desetljeća stanke u suradnji Nexea i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

– Riječ je o svojevrsnom kiparskom simpoziju koji je okupio kipare različitih generacija, proferose i studente s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti – kaže voditelj radionice Tihomir Matijević, inače i izvanredni profesor na osječkom AUK-u, naglašavajući kako radionica nije programski orijentirana, niti tematski određena.

– Više ju određuje materijal; posrijedi je radionica za terakotu u kojoj se izrađuju skulpture velikih formata kroz koje autori imaju prigodu realizirati neke svoje ideje i projekte kroz tvorničke uvjete koji dominiraju ovim prostorom. Osobito je ovo vrijedno iskustvo studentima jer su na ovaj način u prigodi upoznati cijeli tehnološki proces – dodao je Matijević koji je na ovom događaju predvodio asistentsko-studentski ešalon osječke Akademije za umjetnost i kulturu kojega su još sačinjavali Josipa Stojanović, Domagoj Salonja, Marija Josipović, Manuela Babić, Filip Malovčak i Klara König dok su zagrebačku ALU predstavljali docenti Igor Ruf i Vojin Hraste te studenti Iva Japec i Matea Despot.

– Kao gosti na radionici su sudjelovali još i umjetnici Saša Sermek, Dejan Duraković i Boris Cikač – prisnažio je Matijević.

Kiparska radionica Tvornica Zemlja 2021. započela je 1. srpnja, a bit će završena u nedjelju, 11. srpnja.