Klub nezavisnih vijećnika Tomislava Panenića amandmanom želi Uredu župana uzeti čak 1,5 milijuna kuna i usmjeriti ih poduzetnicima!

Nakon HNS-a koji je pripremio jedan, uoči sutrašnje sjednice Skupštine Vukovarsko-srijemske županije, Klub nezavisnih vijećnika Tomislava Panenića pripremio je tri amandmana na Prijedlog proračuna za 2021. godinu, a s ciljem izravne pomoći poduzetnicima.

Prvim amandmanom žele povećanje Subvencija poduzetnicima iz turističkog sektora za 200 tisuća kuna. Ovaj zahtjev obrazlažu na sljedeći način: U turističkom sektoru Vukovarsko-srijemske županije posluju poduzetnici kojima nije epidemijskim mjerama izravno obustavljeno poslovanje, ali su svojim poslovanjem izravno vezani za poduzetnike koji privremeno ne posluju. Osim mjere očuvanja radnih mjesta koju ostvaruju od države, ostaju im brojni troškovi koji im ugrožavaju opstojnost poslovanja. Poduzetnici za članarinu turističkim zajednicama izdvoje godišnje oko 200.000,00 kuna koji im je jedan od parafiskalnih nameta čije traže ukidanje“.

Ako negdje povećavaš, na drugom mjestu moraš i uzeti, odnosno smanjiti proračun. I dok HNS traži povećanje izdvajanja za učenički prijevoz te ne navodi gdje bi se taj iznos smanjio, u ovom Klub ipak su bili malo temeljitiji pa  predlažu ukidanje planiranih 50 tisuća kuna za obilježavanje Dana županije, te smanjenje subvencije županijskoj tvrtki „Agrotehnološki centar VSŽ“ s 2,5 milijuna na 2,35 milijuna kuna.

U drugom amandmanu, Klub nezavisnih vijećnika Tomislava Panenića traži povećanje sredstava poduzetnicima s 300 tisuća na 2 milijuna kuna. Pri tome ogromne uštede vide u funkcioniranju Ureda župana kojem bi uzeli čak 1,5 milijuna kuna! Preostalih 200 tisuća opet bi se uzelo s Dana županije, ali ovaj put s neke druge stavke. Sve to, između ostalog obrazlažu riječima kako su bespovratne subvencije poduzetnicima, koje je Županija predložila u iznosu od 300.000 kuna, premale i teško je naći bilo koju drugu županiju ili veći grad koji tako malo odvaja za svoje poduzetnike.

Posljednji amandman financijski je „težak“ kao i prvi – 200 tisuća kuna. Njime Tomislav Panenić želi osigurati potpore građanima za poboljšanje energetske učinkovitosti u višestambenim zgradama, a da se pritom za isti iznos uskrate sredstva županijskoj tvrtki Eko sustav.