Knjižni klub Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci uskoro će proslaviti osmi rođendan

PIŠE: Matej Delaš

Da je čitanje u Hrvatskoj popularno koliko i kreativno mišljenje u Sjevernoj Koreji, jasno je i vrapcu na grani na čije se znanje zaklinje svaki umirovljeni slavonski učitelj Matematike ispitujući maloga Ivicu iz zadnje klupe o zbrajanju razlomaka. Dašak vedrine donosi nam priča iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci gdje gotovo punih osam godina djeluje knjižni klub Book Zone koji vodi djelatnica Blanka Bazina Vranić, diplomirana profesorica Hrvatskoga jezika i književnosti s knjižničarstvom:

Book Zone osnovali smo prije osam godina i u siječnju ćemo proslaviti svoj osmi rođendan. Puno je entuzijastičnih čitatelja bilo našim članovima, a sada nas je u klubu približno desetero. Različite smo osobnosti i ima nas sa svakakvim interesima i sklonostima, no trudimo se uvijek odabrati naslov koji će odgovarati većini članova.

Osim što čitaju knjige te svaku knjigu mjeseca zadnjega petka u mjesecu komentiraju u dvosatnome druženju, svi su postali dobri prijatelji jer spojila ih je ljubav prema čitanju. Osim što se u Book Zoneu čitaju djela raznih žanrova beletristike, čita se i publicistika. Zadnjih su se godina na njihovome stolu našli naslovi „Klub boracaChucka Palahniuka, „Medvjed i slavujKatherine Arden, Turgenjevljev roman „Očevi i djeca“, EcovoIme ruže“, „ZviždačiFlorence Hartmann, NigelovaPovijest mafije“, Wildeov roman „Slika Doriana Graya“ i mnogi drugi. Naravno, članovi pamte svoje najdraže susrete i naslove.

Najdraži susret dosad bio mi je onaj kada smo knjigu birali „naslijepo“, dakle izvlačili smo naslov i morali smo čitati, makar nam se ne svidjelo. Ispalo je odlično, meni su se ta djela svidjela. Među najboljim knjigama koje smo čitali meni je „Medvjed i slavuj“, no tu su i Sjonova „Plava lisica“ i „Mala pariška knjižara“ Nine George. Volim i publicistiku, a odlično mi je bilo i kada smo čitali poeziju – tvrdi Petra Stražanac, članica kluba.

Čitateljica Ana-Marija Zlojić prisjeća se čitanja romana „PovjesničarkaElizabeth Kostove kada je svaki član čitao dio romana:

Nas desetak podijelilo je roman na dijelove i svatko je čitao svoj dio. Naravno, bilo mi je to zanimljivo, no bilo je i teško sastaviti na kraju cijelu radnju i povezati slijed događaja. Nas čitatelje svašta fascinira pa tako i mene taj događaj.

Knjižni klub Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci poziva sve zainteresirane da se pridruže ovoj zanimljivoj priči. Svaki se mjesec čita jedna knjiga, a jedan od članova preuzima odgovornost moderirati susret svakoga zadnjeg petka u mjesecu u 17.30 sati.

Sada je situacija drugačija zbog koronavirusa te su naši susreti „na mreži“ ili s vrlo malim brojem posjetitelja. Moramo i mi biti odgovorni i vjerujemo da će ovaj klub opstati. Imamo svoje stranice na Facebooku gdje nam se svatko može javiti i pridružiti. Sastavili smo već i popis knjiga za sljedeću godinu – zaključuje voditeljica kluba Blanka Bazina Vranić.

Podržimo ovu vrijednu aktivnost u svome gradu koja ne traži ništa drugo osim dobre volje za druženjem i ljubav prema knjizi. Učlaniti se možete besplatno, i to slanjem poruke u grupu Book Zone na Facebooku ili voditeljici Blanki Bazini Vranić.