‘KO BI REK’O ČUDA DA SE DESE Kajkić (po)hvalio Vladu RH i Županiju!

Odluka o konvalidaciji odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica olujnih nevremena dominirala je današnjom sjednicom Skupštine Vukovarsko-srijemske županija. I kao rijetko kad donijela je apsolutno suglasje. Ruku je za nju podignulo svih 36 nazočnih vijećnika; i ljevica, i desnica, i centrala!

Što ne znači da je polemika izostala. Prvi se za raspravu javio nezavisni vijećnik Nikola Kajkić, inače žestoki oporbenjak, koji je isprva iznenadio:

– Vlada RH i premijer Andrej Plenković i Vukovarsko-srijemska županija dobro su reagirali u toj situaciji!

Župan Damir Dekanić tražio je „šećera i vode”:

– Hajde da smo doživjeli i to da vijećnik Kajkić jednom pohvali predsjednika Vlade...

– Nisam isključiv čovjek – uzvratio je Kajkić, pa stavio zarez, zastao kao da hvata dah te dodao…

Ono što me zanima je sljedeće; čuli smo da je šteta mnogo veća od 7,2 milijuna eura, koliko iznose Vladina intervencijska sredstva (oko 200 milijuna eura, op. ur.). Što će biti s ostatkom štete? Hoće li, kada i na koji način pokriti i taj preostali iznos?

Ima još…

– Bilo je problema s onima koji su u trenutku nevremena bili odsutni, bilo zbog rada u inozemstvu, na sezoni, kao i oni stariji i nemoćni koji iz raznoraznih razloga nisu bili u mogućnosti povući sredstva za sanaciju.

I još…

– Pitanje agregata je također vrlo intrigantno. Na državnom skladištu postoji 400 agregata, a mi smo ih tek nakon desetak dana zatražili. Slično je bilo i sa isušivačima zraka. To ne treba baciti sjenu na dobre poteze Vlade i Županije, ali treba evidentirati.

Župan Dekanić na zadane teme:

– Ovih 7,2 milijuna eura su, ponavljam, intervencijska sredstva. Sve ostalo bit će evidentirano u Registru šteta u koji će biti upisane sve nastale štete. I koji ćemo precizno prekontrolirati, jer uvijek ima pokušaja manipulacije.

O agregatima i isušivačima zraka:

– Točno je da spomenuti uređaji nisu bili podignuti, jer nismo raspolagali informacijama kome ih transferirati. Svi su općinski načelnici dobili su precizne upute o načinu djelovanja. Od njih smo tražili da nam dostave što im treba i u kojem vremenskom razdoblju. Neki načelnici su sposobniji više, neki manje. A bilo je i onih ljenijih kojima se na prvu baš i nije dalo reagirati – poentirao je Dekanić.