KoHOM o Beroševoj odluci: I bez novih „zaduženja” obiteljska medicina ozbiljno je ugrožena!

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine oštro je osudila jučerašnju odluku koju je priopćio ministar zdravstva Vili Beroš o tome da se antigenska testiranja prebace u ordinacije obiteljskih liječnika!

– To nije ništa drugo već alibi zdravstvene i političke administracije s ciljem skrivanja vlastite nesposobnosti, neorganiziranosti, nečinjenja, kao i loše upravljanje ovom krizom – priopćio je KoHOM koji upozorava da su ordinacije obiteljskih liječnika ionako pretrpane, a pacijenti u mnogim slučajevima teško mogu dobiti svog izabranog liječnika na telefon, dok obiteljski liječnik prosječno tijekom radnog vremena obradi čak 200 pacijenata.

– Dužni smo upozoriti javnost da će se prebacivanjem testiranja potencijalno zaraženih osoba u ordinacije ozbiljno ugroziti struka obiteljske medicine, ali i pacijenti – napominje KoHOM koji štošta u jučerašnjoj odluci smatra spornim.

Primjerice, kako u zatvorenim i mahom malim ordinacijama obavljati testiranje vrlo vjerojatno zaraženih osoba, u nazočnosti bolesnih pacijenata? Nadalje, ako će liječnik i sestra dežurati na ulici ispred svojih ordinacija na testnim punktovima, tko će onda biti u ordinaciji i obavljati posao obiteljskog doktora?

KoHOM upozorava i na to da je čak 185 liječnika obiteljske medicine starije od 65 godina, što znači da su stekli uvjete za mirovinu. U Hrvatskoj, navodi se dalje, nedostaje 300 liječnika obiteljske medicine, što bez liječnika ostavlja više od 500.000 osiguranika!

Istovremeno, 650 liječnika je starije od 60 godina, što je 33 posto ukupnog broja liječnika obiteljske medicine, što predstavlja potencijalnu opasnost da za pet godina još pola milijuna ljudi ostane bez izabranog liječnika. Uzgred, u cijeloj Hrvatskoj na specijalizaciji je samo 150 liječnika.

– Jasno je da je i bez novih „zaduženja” obiteljska medicina ozbiljno ugrožena. Trebamo li se čuditi što zdravstvena administracija, koja nije u stanju nakon dvije godine pandemije osigurati dovoljne kapacitete za testiranje, nije u stanju ni to prepoznati? – pitaju se, zaključno, obiteljski liječnici.