KOINCIDENCIJA Ima asfalta za sve; i za prolaz u Ivankovu, i za snašin sokak u Vođincima

Koincidencija (srednjovj. lat. coincidentia, od ko- + lat. incidere: padati, dogoditi se), slučajna istodobnost zbivanja; podudarnost događaja. Uvodna rečenica je na znanje onima koji eventualno ne razumiju. U praktičnom primjeru uzet ćemo nedavni događaj u Ivankovu gdje je, prema navodima tamošnjeg informatora, zabilježena nova slučajna istodobnost.

Podsjetimo, jedna je evidentirana u slučaju zapošljavanja u Komunalno društvo Ivankovo u čijem je uredu nedavno zaposlena stanovita A. I. koja je sasvim slučajno posve izgledna buduća snaha aktualnog općinskog načelnika Marka Miličevića. Slučajno ili ne, u istoj tvrtki nekoć je – neslužbeno doznajemo i to – bio zaposlen i sad već bivši zaručnik jedne od načelnikovih kćeri.

Koincidencija je nastavljena i tijekom nedavnog asfaltiranja prolaza kod bivše općinske zgrade. Po završenom poslu valjak, finišer i kamion s asfaltnim materijalom krenuli su put nedalekih Vođinaca. Ondje je asfaltirano obiteljsko dvorište već spomenute nove djelatnice ivankovačkog komunalnog društva.

Naravno, ovakve podudarnosti su moguće i legalne. Kao što ih je legalno i notirati. Nije da smo nešto opsjednuti likom i djelom spomenutog općinskog načelnika, ali ljudi iz toga kraja naprosto nas zasipaju sočnim koincidencijama. Nećemo, naravno, inzistirati na predočenju računa za obavljeni posao. Ako se pitate gdje su dokazu, nećemo ništa dokazivati. I to iz najmanje dva razloga; prvo, koincidencija ne vapi za dokazima. A drugo, papir sve trpi. Pa tako i prilagodbu datuma izdane fakture te modalitet plaćanja (avansno, odgoda na 30, 60, 90, 120 dana ili koliko već treba onome tko nešto treba dokazati).