KOMENTAR TJEDNA Do Sabora bez puno muke i rada uz punoljetnost studiranja

Ilustracija/PEXELS

PIŠE: Helena Valentić

Čitam neki dan Sandra Benčić na ženskoj turneji po Hrvatskoj, nije predizborna kampanja nego ženska turneja. Uglavnom koliko sam shvatila ispija kave s istomišljenicima i mota duhan. Pa je tako došla na Banovinu, pa je ona rekla da je na Baniji, pa ju je neki nazočni branitelj upozorio da to nije Banija nego Banovina i da ona ne bi mogla voditi ni obrt i da je studirala 18 godina. I na to naša kandidatkinja kaže, citiram: ”Moj je otac ostao bez posla…otišla sam raditi…mnoge kolegice i kolege imali su istu sudbinu, tijekom srednje škole i studija morali smo raditi jer nismo rođeni s ‘zlatnom žicom’. Oni koji su rođeni s tom žlicom neka si je stave opet u usta i šute.” Super mi je kako jedna tako uključiva, tolerantna i fina osoba ipak ne može kontrolirati svaku svoju rečenicu pa ipak pred kamerama kaže ono što zaista misli samo se većinu vremena to trudi umotati u celofan i izvrijeđa pola Hrvatske. A pola Hrvatske to i dalje ne kuži.

Dakle dragi svi vi i mi koji smo radili i studirali, proživljavali otkaze roditelja, obiteljske probleme i tko zna kakve tragedije usput i završili studij za manje od 18 godina smo rođeni sa zlatnom žlicom. Blago nama. Ali najbolje da šutimo. Svi mi koji smo pokušavali naći način, a ne izgovore bolje da šutimo. Kakva pljuska u lice gotovo cijeloj studentskoj populaciji, a o znanstvenoj da i ne govorimo. Poštovana gospođo Benčić, jeste li ikad čuli da se može raditi i učiti? Jeste li ikad pitali nekog liječnika, inženjera ili profesora koji su radili i studirali kako su oni uspjeli završiti fakultet za manje od 18 godina? Ako niste otkrit ću vam tajnu. Oni su učili i radili i trudili se da završe što prije da bi olakšali život i sebi drugima. Usprkos svemu i svim životnim okolnostima nešto su htjeli i postigli i žive u zemlji u kojoj je to moguće bez da imaš doživotnu obvezu vraćanja studentskog kredita, kao što je to u nekim drugim naprednim državama. No bolje da oni svi šute jer bi netko mogao pomisliti da ste vi jednostavno lijeni i da ste umjesto učenja imali pametnijeg posla. Smatrate da je hrvatskim biskupima isto bolje da šute jer otkud im ideja da imaju javno mišljenje o bilo čemu. Promaklo mi je smatrate li i da je članovima Matice Hrvatske isto bolje da šute jer otkud njima ideja da imaju javno mišljenje o neustavnim potezima predsjednika republike, da se javno zalažu za očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta i boljitka naše Domovine, pa da tako npr. predlože Zakon o hrvatskom jeziku protiv kojeg ste vi glasali u Saboru jer vi ipak znate bolje od njih kako taj jezik treba izgledati. Možda je većina od njih radila i završila fakultete u roku pa bolje da šute da ne otkriju mladima kako se i to može. O aferi Zambija, koja meni osobno izgleda kao kupnja djece u Zambiji, u kojoj su do grla upetljani članovi vaše stranke, svi javno šute, ne znam zašto misle da je tako bolje. Možda Turudić o tome neće šutjeti? Možda zato želite njega maknuti pod svaku cijenu?

Dakle ako išta današnji mladi i studenti koji se trude i rade i uče, oni koji su vama najdraži potencijalni glasači, mogu naučiti iz vašeg primjera je da se može doći do Sabora bez puno rada i muke ili da se može dobiti posao u javnim institucijama za koji nisi kvalificiran, poput vas kada ste postali članica Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova, svojevrsnom građanskom nadzoru rada nad policijom, još dok ste imali SSS, a ne visoku stručnu spremu kako to taj posao zahtijeva. Barem tako stoji u službenim dokumentima koje sam pronašla na internetu. Vidite ja ne razumijem koja je tu onda razlika između vas i nekoga tko postane član mladeži bilo koje stranke s isključivim ciljem da si osigura fotelju? I jedni i drugi imate neke svoje ideale za koje se borite, mislim da je razlika možda samo u tome što članovi mladeži uglavnom završe fakultete u pristojnom roku i imaju tolerancije prema suprotnom mišljenju.

Iskreno, gospođo Benčić svaka vam čast. Vi ste svoj cilj postigli. Aktivizmom ste uspjeli okrenuti hrvatsko društvo naopačke, ali još niste gotovi, posljednja točka cirkuske predstave čeka nas kada dobijete vlast u Hrvatskoj. Onda brišete postavke svega onoga o čemu pametni misle i šute. Koliko god se vi trudili prikazati sebe kao borca za nečija prava, kao ”naprednog” predstavnika ”napredne” političke opcije iskreno mislim da bi i vama nekada zaista bilo bolje da šutite. Možda zato niste komentirali ništa kako je moguće da nasilje nad ženama počini i lijevo orijentirani muškarac, redatelj Matanić, omiljen kod lijevih i naprednih jer se ruga kršćanima i crkvi u Hrvatskoj već godinama. On je vaš pa nema veze. Sad je jadan i treba ga shvatiti. Nasilje koje je on učinio se može opravdati alkoholom i drogama, inače ne može ako nasilje dolazi od strane desno orijentiranog nasilnika jer taj je sigurno nasilan jer ima problem s prihvaćanjem ”naprednih” ideologija. Nenasilni molitelji krunice se ne mogu opravdati alkoholom i drogama pa bi ih po vama trebalo zabraniti da vam ne uznemiruju savjest. Možda i Mataniću sad krunica promijeni život, nije mu ostalo baš previše drugih radnih ponuda. Ali možda bolje da šutim. Šutnja nas je i dovela tu gdje jesmo. Dok svi šutimo jer mislimo da se prirodne i normalne stvari podrazumijevaju neki drugi koji tako ne misle su jako glasni. Cijeli zapadni svijet je postao idealno mjesto upravo za ovakve poput gospođe Benčić. Njima je upala kašika u med, s kakvom god da su se rodili. A vi ostali bolje šutite jer kada oni dođu na vlast uzet će vam i kašike i ono malo meda koje ste uspjeli sakriti za crne dane. Znate, jučer je baš bio svjetski dan savjesti. Problem je što nekada i koliko god svi drugi šutjeli vlastita savjest čovjeka optužuje. Ona ipak kod većine ljudi s vremenom proradi. Možda proradi i kod nekih naših kandidata, treba vjerovati u čuda. Iskreno vam svima želim da vam je mirna, s kakvom god kašikom jeli.