KOMENTAR UREDNIKA Proljetna sjetva očito kreće bez novaca i – nade!

FOTO: Ivan Valentić

Proteklih dana ratari su krenuli s pripremama za proljetnu sjetvu. Prva na redu za sjetvu jest, kraljica ratarskih kultura, šećerna repa. Iako klimatološki iznimno teška prošla godina pa i tektonski poremećaji na tržištu ratarskih kultura koje su ratare dovele na rub ponora, ali sijati se mora.

Izostala je obećana isplata potpora od strane Ministarstva poljoprivrede, a na trenutke se čini kao da uopće nisu ministarstvo poljoprivrede nego nekog sasvim drugog sektora pa su poljoprivrednici  krenuli u sjetvu sa zadnjim novcem kojeg su u kući imali. Briga ministrice jest trenutno zadržati fotelju.

Malo koji poljoprivrednik se može sada naći a da situaciju u ratarstvu ne opiše kao “nikada gorom i neizvjesnijom”. Cijene osnovnih ratarskih kultura i dalje su na jako niskim vrijednostima, dok je repromaterijal ostao na razinama koje su bile tijekom pandemije korona virusa. Uzevši kalkulator u ruke, planirajući vrhunske prinose, ratarima je sve jasnije da i ove godine jedini mogući financijski rezultat će biti – minus.

Sve ukazuje na to kako je druga strana također u ruke uzela svoj kalkulator te odlučila provesti još jednu čistku u poljoprivredi. Počišćen je mljekarski sektor, počistili su svinjogojstvo, povrtlare ionako hvataju po tržnicama već godinama, a sad su na red su došli i ratari.

Projekt Slavonije je izgleda sektorsko čišćenje pa tko preživi, pričat će.