KOMENTAR TJEDNA ‘Rim Tim Tagi Digi’ – poruka jača nego svi stranački programi?

IZVOR: Baby Lasagna- Rim Tim Tagi Dim (Official Video)/YouTube

Jesu li ovaj tjedan prvi puta lazanje prodale kravu? Dakle za one koji poput mene nisu pratili Doru riječ je o pobjedničkoj pjesmi simpatičnog dečka Marka čije je umjetničko ime omiljeno jelo mnogih klinaca, a to su lasagne, baby lasagne. Znate kako u restoranima djeci možete naručiti baby bolognese ili baby carbonaru, vjerojatno će sada hit postati baby lasagne. Marko nije bio izbor stručnog žirija, bio je zamjena, a dečko pobijedio. Fora priča. Podsjetilo me na Ivaniševića u Wimbledonu. Dođeš i pobijediš. Pjesma je poljoprivredno gastarbajterska priča. Spot odličan, jako dobra ideja. Kostimi u spotu puno bolji nego onaj kojeg je nosio na Dori. Je li tu bilo demonizma ili nije iskreno ne znam, nadam se nije. Na Eurosongu ga ionako ima previše. Ono što mene čudi svaki put kada vidim takve rokere je kako ih ne boli glava i vrat od tolikog mahanja glavom gore dolje, meni se zavrti dok ih gledam. Pjesme su OK, no dovoljno su mi dramatični i glasni i bez tih pokreta, ali dobro, imaju dečki svoj stil.

E sada, baš mi je fora što Marko s ovom pjesmom ide u Švedsku. Savršena zemlja za ovu poljoprivredno gastarbajtersku priču. Švedska mi je postala jako draga za vrijeme korona ludila. Zadržala je zdrav razum, pustila ljude, gospodarstvo i školstvo da žive i rade normalno i sada, gle čuda, nalazi se u puno boljoj situaciji od npr. omiljene destinacije naših gastarbajtera, Njemačke. Vjerojatno vam je poznato ime Anders Tegnell. Švedski epidemiolog koji je išao kontra svih ostalih i koji je jedini bio u pravu. Naši dežurni zeleno crveni Zg prosvjednici i samoprozvani borci za ljudska prava su ga nazivali ubojicom staraca, a naše ljude koji nisu odmah trčali po cjepivo nego tek nakon ucjena svih vrsta, krezubim antivakserima. Sjećam se kako je Anka Mrak Taritaš samouvjereno izjavljivala da ljude koji nisu cijepljeni ne treba pustiti ni u trgovinu. Sreća da ona onda nije bila na mjestu premijera nego je bio AP, a AP je onda poslušao naše domaće glasove razuma, vrhunskog Gordana Lauca i nenadmašnog Nenada Bakića. Išao je kontra velike Angele Merkel. Znači može se, nije da se ne može. Možeš biti član EU i pokušati zadržati zdrav razum. Pa evo nadam se da će ga zadržati i sada kada Merkelin kolega iz Pariza najavljuje novi rat. Barem bi se Francuzi trebali sjećati da im ni nekada davno nije išlo na tom ratištu. Ali nisu Francuzi imali zdravog razuma ni u koroni. Ako započnu novi rat bojim se da poslije njega neće biti momaka koji bi mogli prodati krave. A ni krava. Možda nas spasi činjenica da Francuzi jako vole sir, a za njega trebaju mlijeko pa logično onda i krave.

Naš Marko dalje u pjesmi kaže da želi postati jedan od onih gradskih dečki. Marko se nada da oni znaju njegov ples. Pa ako nam se stvarno već spremio rat, koji nitko normalan ne želi, mislim da ćemo svi igrati i plesati kako netko drugi kaže. Mislim i da će se većina dečki iz grada htjeti mijenjati s Markom za njegovu kravu. Pitate se zašto? Ovo malo kravica koje su nam preostale u Hrvatskoj svoje mlijeko predaju baš Francuzima, sjećate se da je Lactalis kupio Dukat? Dečki iz Francuske koji imaju puno više krava će u takvoj situaciji vjerojatno prvo nahraniti svoje pa nama što ostane. Možda onda brojni naši Markani, Ivani i Antiše shvate da je bolje bilo imati svoju kravu u Hrvatskoj nego biftek u zamrzivaču u šoping centru u Njemačkoj. Vidite, rijetko tko na ovaj način razmišlja kada se spomenu poljoprivreda i stočarstvo, a pogotovo prosvjedi seljaka. Kada imaš svoju kravu, svoju njivu, kada u svojoj zemlji imaš dovoljno hrane da nahraniš svoje stanovništvo, to je sloboda. Možeš plesati kako god hoćeš. Jer ako zatvore granice tvoj narod je siguran. Preživjet će bez jeftine robe iz Kine, ali bez hrane neće.

Našem Marku svi prognoziraju pobjedu na Eurosongu. Iskreno ja ju ne priželjkujem jer prošli put kad smo mi pobijedili brzo je došao rat. Taj film smo već gledali. A eto kako sada stvari stoje mogao bi opet. Ne znam što nam prognoziraju na nogometnom Euru, ali nadam se da će se do početka Eura vratiti dostojanstvo u igru, jer nogomet s ovakvim VAR-om stvarno ima sve manje smisla. Na nogometnom Euru nikada nismo pobijedili, bilo bi stvarno zanimljivo vidjeti što bi se dogodilo poslije takve pobjede. Sreća da se to natjecanje igra u Njemačkoj, tamo nas ima puno više nego u Švedskoj, pa će biti prava fešta za sve koji su prodali krave i otišli. Zamislite prepun trg hrvatskih zastava, Modrić s zlatnom medaljom oko vrata i svi opet dišemo kao jedan pod jedinom zastavom koja se treba vijoriti. Naš Marko je došao na javnu televiziju s zlatnim križićem oko vrata. Javno je rekao da se svake večeri pomoli prije spavanja i da mu je obitelj jako važna. Poslije toga ga nisu proglasili katolibanom. Hm. Možda nas stvarno čekaju stvari koje još nismo vidjeli. Igraj moja Hrvatska.