Konstantin Vučinić: Za STK Cibalia 2020. je godina uspjeha!

Kraj je kalendarske godine, savršena prigoda za inventuru svega dobroga i lošega što je ostalo u godini na izmaku. Provjerili smo stoga, kakva je bila 2020. godina iz perspektive STK Cibalia. Odgovor(e) nudi Konstantin Vučinić, sportski direktor kluba čija se seniorska momčad natječe u elitnom razredu hrvatskog stolnog tenisa, u HEP Super ligi

Za nas je 2020. bila godina uspjeha. U njoj se naša muška momčad koju sačinjavaju Davor Lončar, Tomislav Biber, Danijel Jelinek i Željko Županić okitila naslovom prvaka istočne skupine 1. Hrvatske stolnoteniske lige i tako se plasirala u HEP Superligu. Uspjeli smo na taj način u jedanaestoj godini postojanja (STK Cibalia je utemeljen 2009. godine, op.a.) vratiti Vinkovce na kartu najboljih hrvatskih klubova muškog stolnog tenisa – naglašava Vučinić, klupski direktor s prefiksom ”sportski”.

Spomenuti uspjeh dodatno dobiva na težini jer je ostvaren s uglavnom domaćim kadrom, a jedina dodana vrijednost ”sa strane” je Ivan Zeljko, Zagrepčanin sa zadarskom adresom.

Da, za natjecanje u Superligi seniorskoj momčadi priključio se Ivan Zeljko, bivši reprezentativac Hrvatske, istinsko pojačanje. Cilj? Debitanti smo u ligi, pa i nismo postavili veće rezultatske ambicije od ostanka u društvu najboljih.

Zasad vinkovačkim stolnotenisačima ne ide loše. Zauzimaju 10. mjesto u konkurenciji dvanaest superligaša. Održe li aktualnu poziciju do kraja prvenstva, cilj će biti ispunjen, jer – ispadaju dva posljednjeplasirana.

Imamo 11 bodova, tj. dvije pobjede i sedam poraza. Konkurencija za jaka, liga vrlo neizvjesna. Ilustracije radi, momčadi koje zauzimaju od 4. do 11. mjesta na tablici nalaze se u bodovnom rasponu od samo tri boda. S tim da Slavonski Brod nema niti jednu pobjedu i vrlo je blizu ispadanja u niži rang.

Drugog legitimnog kandidata za ispadanje treba tražiti, smatraju bolje upućeni u materiju, između Splita, Pule, riječkih Srdoča i – Cibalije.

Uvjeren sam da ćemo na kraju balade ipak biti iznad crte. Svi konkurenti dolaze nam u Vinkovce, sve je u našim rukama.

Osim uspješne seniorske momčadi u klubu uspješno djeluje i kadetska škola stolnog tenisa. Vučinić na tu temu:

Ponosni smo na naše najmlađe članove i činimo sve kako bismo im omogućili optimalne uvjete za što bolji rad i što brži napredak. Jer to je osnovni preduvjet da u budućnosti budemo stabilni superligaš, što nam je želja. Vinkovci su grad s bogatom stolnoteniskom tradicijom, grad koji je izbacio neka svjetski poznata imena stolnog tenisa, o tome ne treba trošiti riječi, grad koji treba biti značajan čimbenik u hrvatskom stolnom tenisu. Marljivo radimo na tome, nećemo se umoriti u toj misiji.

Pod nadzorom trenera Davora Lončara i Željka Županića trenutno trenira 30-ak djevojčica i dječaka u kategorijama od početnika do juniora.

U kategoriji najmlađih kadeta na završnici Prvenstva Hrvatske osvojili smo  ekipno 2. mjesto, u momčadi su bili Ante Kolak, Kristijan Andabak i Noa Rendulić . Opravdano smo ponosni na taj rezultat i te dečke, ali i na činjenicu da je naš rad prepoznao i Hrvatski stolnoteniski savez koji nas je promovirao u Regionalni centar VSŽ za najmlađe kategorije. U radu s najmlađima pomažu nam i našim se pozivima s rado odazivaju i neki od najboljih stručnjaka hrvatskog ”pingića”, kao što su Branka Batinić i izbornik hrvatske seniorske muške reprezentacije Neven Karković, a ove godine nas je posjetio i kineski trener Sun koji je gostovao u Vinkovcima u okviru suradnje dvaju nacionalnih saveza, hrvatskog i kineskog. Organizirali smo povodom Dana grada Vinkovaca  i treći Vinkovci Kids open, turnir najmlađih kategorija, to bi također želio naglasiti. Pridajemo doista veliku pozornost radu s mladima, držeći se one ”s izvora bistra voda teče”. Nažalost, trenutno se zbog nepovoljne epidemiološke situacije treninzi održavaju online, no i u ovako otežanim uvjetima činimo sve kako bi djeca ostala u kakvom takvom trenažnom procesu te da ne bi izgubila povezanost s klubom.

Naš sugovornik u završnim rečenicama o planovima za sljedeću godinu:

Zapravo, teško je bilo što planirati, no mi sportaši smo po prirodi optimisti, pa se nadamo da ćemo kao globalna zajednica pobijediti COVID-19. Bude li sve sukladno našim željama, očekujemo i nove pobjede na sportskim borilištima  kojih neće biti bez mnogo dobro odrađenih treninga. Nadamo se nastupima na brojnim turnirima, nastupu Ante Kolaka na TOP 8 najmlađih kadeta Hrvatske, državnoj završnici u ženskoj konkurenciji, natjecanjima u županijskoj ligi, 2. hrvatskoj ligi te ostanku u Superligi kao i organizaciji novog izdanja Vinkovci Opena, međunarodnog seniorskog turnira koji tradicionalno okuplja oko 150 igrača iz svih zemalja našega okruženja.