KONSTITUIRAN SABOR Prisegnuli Bosančić, Penava, Dabro, Milinković, Pavliček…

IZVOR: Sabor TV

Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika Hrvatskog sabora u 11. sazivu te polaganjem prisege 151 zastupnika i zastupnice danas je konstituiran Sabor. Od današnjeg dana prestao je mandat dosadašnjim saborskim zastupnicima koji nisu izabrani u novi saziv Sabora, a među njima se nalazi i predsjednik vinkovačkog Gradskog vijeća Mladen Karlić.

Po prvi put u svojoj političkoj karijeri prisegu na dužnost saborskog zastupnika iz Vukovarsko-srijemske županije dali su Ivan Bosančić (HDZ), Josip Dabro, Tomislav Josić (DP) i Mario Milinković (SDP). Uz njih, prisegnuli su još novi/stari zastupnici iz naše županije, dakle, Nikola Mažar, Ivan Penava, Stipo Mlinarić (DP), Marijan Pavliček (HS) te Dragana Jeckov (SDSS).

U Saboru je danas prisegnuo i dosadašnji saborski zastupnik i otočki gradonačelnik Josip Šarić koji će mijenjati Marina Piletića. Podsjetimo, Šarić je bio na osmom mjestu na listi HDZ-a, a što mu nije bilo dovoljno da izravno uđe u Sabor. Isto tako, izabrani Zvonko Milas (HDZ) zbog nespojive dužnosti danas nije prisegnuo te će ga u Saboru mijenjati

Ipak, s obzirom kako je već najavljeno da će Josip Dabro ući u Vladu, što je nespojiva dužnost s funkcijom zastupnika, a moguće je da istim putem krenu i neki od ostalih vladajućih zastupnika, za očekivati kako će onda današnje prisege za njih biti ‘kratkog daha’. No, pričekajmo još malo.

Inače, već na ovoj prvoj sjednici dojam je ostavio Marijan Pavliček iz redova Hrvatskih suverenista koji je bio među 6 saborskih zastupnika od ukupno 151, a koji nisu podržali izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Osim od Pavličeka, Jandroković je odbijenicu dobio još od Nikole Grmoje, Kreše Beljaka, Dalije Orešković, Mire Bulja, te od dojučerašnjeg DP-ovca Josipa Jurčevića i Dražana Dizdara koji je u Sabor ušao posrednim putem na listi DP-a umjesto Mislava Kolakušića.