Konstituirana Županijska skupština, Dražen Milinković (opet) predsjednik!

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine tekla je glatko, kroz točke dnevnoga reda prolazilo se kao vrućim nožem kroz maslac. Priča je zgotovljena za manje od sat vremena. Kvorum je postojao, sjednici je nazočilo 36 od 37 vijećnika, izostao je jedino Nikola Kajkić.

Najvažnije što se dogodilo u tom 55-minutnom razdoblju jest izbor predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine (po jedan iz vladajući i opozicijskih redova). Dražen Milinković (re)izabran je za predsjednika Županijske skupštine s 27 glasova, a neznatno manju potporu dobili su Boris Dragičević i Davor Benić koji su od danas potpredsjednici ovoga tijela, a dobili su podršku 28-ero vijećnika.

– Odnos snaga? Većinu čini HDZ s tri koalicijska partnera koji su stali uz nas, međutim vidljivo je već iz današnjeg glasanja da neće biti problem s izglasavanjem odluka. Imali smo dovoljan, čak i komotan broj ruku kojima su odluke izglasane – rekao je Milinković koji nije bio sklon specificirati većinu u Županijskoj skupštini.

– Specifikacija postoji, ali ne bih sada licitirao. Znamo da HDZ s partnerima ima 16 ruku, ostale ruke su s nama u ovom dijelu koji nam je bitan, znači u kontekstu kvoruma, donošenja odluka… Tu imamo dovoljan broj ruku. Međutim, ne vidim razloga da i drugi koji nisu formalno dio vladajuće većine podrže neke dobre prijedloge, neovisno o tome što se formalno nalaze na drugoj strani političkog spektra – dodao je Milinković.

U nadolazećem mandatnom razdoblju, podvucimo za kraj, Županijsku skupštinu sačinjavat će ovaj vijećnički ešalon: Petra Draganić Matić, Željko Cirba, Dražen Milinković, Nada Galović, Antonija Boras, Ivica Čutura, Miroslav Janić, Marko Novoselac, Zvonimir Juzbašić, Mirna Krajina-Andričević, Marinko Lukenda, Ivan Konjarević, Igor Tot, Josip Zetaković, Boris Dragičević i Zlatko Kobašević (svi s pobjedničle liste HDZ-DHSS-HSU-BUZ-HSP dr. Ante Starčević u stečaju-HNS-Liberalni demokrati-HSLS), zatim Josip Dabro, Ivana Radoš, Ivona Đurašević, Darija Benaković, Zdravko Kelić, Anto Juko, Davor Raić, Nikolina Galović, Ana Palinkaš (DP-NL Ivana Penave-HSS-Desno-Zelena lista), pa Nikola Kajkić, Mirjana Semenić Rutko, Kristina Bakula, Jurica Cvitković i Ljiljana Kolarec (Hrvatski suverenisti-Most-HKS-SU-HSP), potom Davor Benić, Davor Ćavar i Željko Džoić (SDP), Svetislav Mikerević i Vinko Lazić (SDSS) te Tomislav Panenić i Dario Novak (Nezavisna lista Tomislava Panenića).