Koordinacija župana i (grado)načelnika VSŽ razbistrila sliku o financiranju iz ESI fondova

Današnja koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije tematski je bila vezana uz mogućnosti financiranja iz ESI fondova u financijskoj perspektivi 2021. do 2027. godine (u kojoj su Hrvatskoj na raspolaganju 24 milijarde eura iz fondova EU), a u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija te Nacionalni plan oporavka i otpornosti s naglaskom na dodjelu bespovratnih sredstava kroz pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije.

– Jedan natječaj trenutno je otvoren, a prihvatljivi prijavitelji su općine i gradovi te njihova javnopravna tijela – izvijestila je ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković

Stoga je današnja koordinacija bila od izuzetne važnosti; nazočnim načelnicima pojašnjene su pojedinosti oko natječaja, prihvatljivih troškova i ostalih krucijalnih detalja.

– Sastanak je bio svrsishodan, ovo su informacije koje će dobro doći. Sljedeći tjedan upriličit ćemo online konferenciju vezanu uz Erasmus na kojoj ćemo čelnicima lokalnih samouprava približili sve ono što trebaju ispunjavati kako bi se kandidirali za neki projekt – rekao je župan Damir Dekanić koji nije u cijelosti zadovoljan tempom i dinamikom realizacije velikih projekata koji su trenutno u provedbi na području VSŽ.

– Postoje objektivne okolnosti, čitav niz njih, zbog kojih neki strateški projekti ne idu priželjkivanim smjerom. No, želim maknuti bilo kakvu odgovornost s Vukovarsko-srijemske županije, s njezinih institucija, s općina… Mi moramo biti maksimalno učinkoviti, a onda galamiti na one koji eventualno nisu na toj razini – dodao je u zaključku Dekanić.