KRALJ NIZINA Iako ugrožen, orao štekavac dominantan na našem nebu!

Javna ustanova Priroda

Najveća ptica grabljivica nizinske Hrvatske, orao štekavac s rasponom krila do 2,5 metra jedna je od najimpresivnijih životinjskih vrsta koja obitava na području naše županije. Uobičajeno stanište nalazi mu se uz velike rijeke i poplavna područja, a u našoj županiji evidentirano je tek nekoliko gnijezda ove vrste.

Stoga, Stručna služba Javne ustanove Priroda posljednjih tjedana provodi redovni monitoring strogo zaštićene vrste – štekavca te bilježi gnijezda na području županije. Stanje nekih gnijezda promijenilo se u odnosu na prošlogodišnju evidenciju, s obzirom na to da su neka područja zahvaćena olujnim nevremenom.  

Gnijezda štekavca velikih su dimenzija i možemo reći kako predstavljaju “pravo umijeće gradnje” koje parovi štekavca svake godine dograđuju, a služi im kao dom nekoliko generacija. Neaktivno gnijezdo također im može služiti za noćni odmor ili se može početi ponovno upotrebljavati, opisuju iz Javne ustanove priroda.

Stručna služba na terenima zabilježila je i druge zanimljive vrste poput jasteba, crvene lunje, ali i crne rode i kune zlatice.