Krenula 18. biciklistička karavana „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana”

Hrvatsko društvo Ljubljana potpisuje organizaciju sad već tradicionalne 18. biciklističke karavane „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana“ koja je na put krenula danas s Trga Republike Hrvatske u Vukovaru. Prije polaska za njezine sudionike prijam je upriličio zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac.

– Svim Hrvatima koji žive u Sloveniji ova karavana ima veliko značenje još od 2003. godine kada smo prvi put krenuli na ovaj put. Svatko je na svoj način pomagao Vukovaru, a mi sportaši smo mu na svoj način odlučili odati počast te ujedno povezati i domovinu i državu u kojoj živimo. Cijela ideja se odvija oko datuma 25. lipnja jer su na taj datum i Slovenija i Hrvatska obilježavale dan svoje državnosti – pojasnio je Milan Pavelić, voditelj karavane te predsjednik Hrvatskog društva Ljubljana.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac biciklistima je poželio sretan put i pažljivu vožnju te naglasio kako za Vukovar ovakve akcije mnogo znače:

– Na ovaj način povezujemo dvije države, Hrvate u Sloveniji i sve Hrvate u Vukovaru. Lijepo je vidjeti zajedništvo i povezivanje čak 15 gradova – rekao je Sušac.

Podsjećamo, 2016. godine uoči Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana potpisana je i Povelja puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana čiji su potpisnici gradonačelnici 11 gradova u Hrvatskoj i četiri grada u Sloveniji kroz koje prolazi biciklistička karavana.

Karavana prijateljstva posvećena je svim poginulim hrvatskim braniteljima od Vukovara do Ljubljane. Vozi se u tri etape (ukupno 500 kilometara); prva je Vukovar – Đurđevac, druga Đurđevac – Samobor, a treća Samobor – Ljubljana.