Krešimir Jelić putem Facebooka: Ti Damire Begoviću niti si napisao članak objektivno, niti stručno!

IZVOR: Javni Facebook profil Krešimira Jelića

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci Krešimir Jelić na privatnom Facebook profilu napisao je JAVNU objavu. Istu prenosimo u cijelosti u integralnom obliku:

Poštovani svi,

obzirom na to kako Goran Kajkić (Živi zid) uz podršku Damira Begovića blati moje ime i prezime morao sam na ovaj način, na mojem FB profilu odgovoriti na SVA pitanja i nejasnoće oko provedenog natječaja za zapovjednika JVP Vinkovci.

Kao prvo mene nitko nikada nije kontaktirao da iznesem svoju stranu priče što je krajnje nemoralno , ali i sumnjivo od strane “novinara” koji MORA provjeriti istinitost priče tako da omogući svim stranama jednaki medijski prostor što Damir Begović

NIJE učinio! Dakle potpuno je jasno kako se radi o ciljanom napadu na mene i pristranom izvješćivanju u ovom slučaju.

U našem društvu općenito udomaćio se pojam DNOvinari jer su mnogi izgubili objektivnost tako da su prave i istinite vijesti rijetke već su bitne samo senzacije! Za ovakvu vijest koja je u najmanju ruku kazneno djelo i za koju se ide na sud, Damir Begović dobio je 51 lajk. Ako je to cijena prodaje obraza , onda je to prejadno ! Nemam riječi…

“Misija” vinkovačkog portala Vinkulja.hr : Objektivno, stručno i istraživačko obrađivanje tema o kojima se ne razgovara i ne izvještava u lokalnom medijskom prostoru. 

Ti Damire Begoviću niti si napisao članak objektivno niti stručno , a kamoli istraživačko već si otišao korak dalje u nemoralu i nisi mi omogućio pristup u medijski prostor da se obranim!

Idemo redom:

*** “SIN NASLIJEDIO TATU, A NIJE PRIVATNA TVRTKA NEGO: JVP-JAVNO VATROGASNA POSTROJBA VINKOVCI

Već nekoliko desetljeća upravljačka palica JVP Vinkovci je u rukama obitelji Jelić, točnije, otac je zapovjednik, a sin zamjenik zapovjednika. Došlo je vrijeme da tata (zapovjednik JVP Vinkovci) ode u mirovinu, točnije, zakonski je prisiljen umiroviti se i napustiti svoju funkciju. Vratimo se unazad 15-20 godina kada je za zamjenika zapovjednika imenovan vlastiti sin zapovjednika. Moram se osvrnuti na činjenicu da on (sin) nije imao ni dana radnog staža kao vatrogasac.” ***

Antun Jelić zaposlio se kao zapovjednik JVP Vinkovci 1985.g. i dužnost je obavljao do 2021.g. Ja sam se zaposlio u JVP Vinkovci temeljem javnog natječaja 2003.g. kao zamjenik zapovjednika i tu dužnost sam obavljao do zadnjeg natječaja za zapovjednika 2021.g. Što se tiče radnog staža kao vatrogasac, stari Zakon o vatrogastvu iz 1999.g. NIJE tražio radno iskustvo kako za zamjenike tako i za vatrogasce tj. na natječajima se mogao prijaviti bilo tko bez dana radnog staža u vatrogastvu i otići u vatrogasnu školu te je završiti u roku 1g. ili položiti stručni ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima unutar jedne godine. Kajkić samo da je pitao dobio bi odgovor, a Begović je trebao ukucati u google “Zakon o vatrogastvu 1999.”

*** ” No, sad se vraćamo na ono kad tata zapovjednik po SILI ZAKONA mora ići u mirovinu i gdje se raspisuje “javni natječaj” za novog zapovjednika JVP Vinkovci. Na natječaj se javlja sin zapovjednika i na njihovo iznenađenje stiže još jedna prijava od strane osobe koja je u službi JVP Vinkovci dugi niz godina i koji jedini od kandidata ima višu školu stručnog vatrogasnog smjera (da takve uvjete ima netko od zaposlenika JVP Vinkovci nisu znali ni tata ni sin).” ***

Ja imam visoku stručnu spremu mag.ing.aedif. i na poslovima s posebnim ovlastima i odgovornostima radim 18 godina. Što se tiče “nisu znali” , većina vatrogasaca u JVP NIJE znala da je Mario Dodig upisao fakultet u Kiseljaku ( BiH ) i kako je 2019.g. diplomirao. To su izjave samih vatrogasaca. Na kraju krajeva, zašto se nije pohvalio s diplomom ?

*** “Obje pristigle kandidature su uz prisutnost članova vatrogasnog vijeća otvorene, uvidjela se dokumentacija gdje je tata zapovjednik bio prisutan na otvaranju obje dokumentacije, no naknadno se ustanovilo da će se natječaj PONIŠTITI jer se u natječaju dogodila proceduralna greška. No, nakon manje od mjesec dana objavljuju novi natječaj.” ***

Sada krećeš s ozbiljnim klevetama! 25.08.2021.g. objavljen je prvi natječaj; 06.09.2021.g. poništen je natječaj zbog dva propusta – zaboravljena potvrda o nekažnjavanju i testiranju kandidata; 09.09.2021.g. sastalo se Vatrogasno vijeće radi vraćanja dokumentacije prijavljenim kandidatima; 15.09.2021.g. objavljen je drugi natječaj kako treba. Na portalu si izjavio : “Kada je bilo jasno da protukandidat ima bolje reference od Krešimira Jelića, natječaj je poništen.”

Kao što svi vidite, natječaj je poništen PRIJE sastanka Vatrogasnog vijeća te se nikako nije moglo znati tko se prijavio jer drugi kandidat NIJE napisao svoje ime i prezime na kuverti što je kasnije javno priznao pred vatrogascima te je druga osoba umjesto njega donijela dokumentaciju . Također se nikako nisu mogle usporediti reference kandidata jer je trebalo proći još tri dana od poništenja natječaja do otvaranja dokumentacija. I sad pazite na detalj: obzirom kako je natječaj poništen , Vatrogasno vijeće vratilo je dokumentaciju Krešimira Jelić NEOTVORENU! dok su drugu kuvertu morali otvoriti kako bi vidjeli o kome se radi te da se čovjeku vrati dokumentacija. 

Dakle, Goran Kajkić počinio je kazneno djelo klevete izjavivši kako je jedan kandidat imao bolje reference nakon otvaranja dokumentacije, a obzirom na to kako je natječaj poništen tri dana ranije to nije bilo moguće ! I sada sve to baca potpuno novo svjetlo za cijelu ovu priču! Svjedoka je previše. 

Gorane, sve je isprintano i screenshotano tako da nema potrebe za mijenjanjem ili micanjem tvojeg teksta!

*** “Usporedio sam tekst oba natječaja te uočio ispravljenu proceduralnu grešku zbog koje su poništili natječaj, iiiiiiii: Gledajte sad ovo: (pogledaj priloženu dokumentaciju natječaja 1. i 2.) pred kraj drugog, odnosno, novog natječaja naveli su kako će se obaviti i testiranje kandidata što se u prvom natječaju nije nalazilo. Odmah sam bacio sumnju i na svom profilu javno progovorio kako smatram da je taj natječaj „mamac“ te da ono što su naveli u novom natječaju daje veliku prednost određenom kandidatu. Naime, odmah nakon što sam uočio da je u novom natječaju ubačeno nešto zbog čega prvi natječaj NIJE bio poništen, osobno sam kontaktirao predsjednicu vatrogasnog vijeća Sanju Lozić koju je postavio gradonačelnik Ivan Bosančić, te zapovjednika JVP Vukovar Zdenka Jukića koji je ispred vatrogasne zajednice član vatrogasnog vijeća JVP Vinkovci. Rečeno mi je da je razlog poništenja taj jer se pod uvjetima prvog natječaja nije navelo kako je potrebno dostaviti potvrdu o nekažnjavanju. Također, upitao sam ih i za detalj koji se nalazi na kraju NOVOG, DRUGOG, NATJEČAJA tj. kako je ubačeno da će se s kandidatima obaviti i testiranje. Ostali su iznenađeni, kao i ja, jer oni za taj detalj NISU ZNALI.

Nakon nekoliko dana, na samom testiranju, članovi vijeća su tražili zamjenu i izuzeće prisutnosti testiranja. Naime, i treći član vijeća je tražio zamjenu kako ne bi bio dio komisije na testiranju, koji je postavljen od strane radnika JVP Vinkovci, Krešimir Vrankić (kojeg nisam kontaktirao). Sve moje sumnje su se obistinile, tj. da se tu radi o nekakvim nečistim radnjama, a dokaz tome je kako su sami članovi vijeća tražili da se pronađe zamjena za njih jer oni kao članovi komisije na testiranju NISU ŽELJELI SUDJELOVATI u ovom „igrokazu” te su se samim tim i ogradili. (pozdravljam njihovu odluku jer su se ogradili od svi radnji za koje nisu znali)” ***

I moje sumnje su se obistinile kako dotični Kajkić ima jako suženo znanje o provođenju javnih natječaja.

Prvi natječaj je poništen zbog nedostatka potvrde o nekažnjavanju I NEDOSTATKA TESTIRANJA KANDIDATA ! 

LAŽ je kako članovi Vatrogasnog vijeća nešto “nisu znali” već su svi znali kako je prvi natječaj morao biti poništen iz već navedenih razloga!

Nisu članovi Vijeća bilo tko i da rade nešto protuzakonito!

Čak naprotiv, ti – Goran Kajkić direktno si optužio članove Vatrogasnog vijeća da su se “izuzeli” jer nisu htjeli sudjelovati u igrokazu ne shvaćajući što si rekao – optužio si ih za kazneno djelo neprijavljivanja namještenog javnog natječaja!!

Ti si ih optužio i očekuješ da ti oni budu zahvalni ??

Nevjerovatno!

Vatrogasno vijeće imenovalo je tri nove stručne osobe za postupak testiranja kandidata.

Bitna informacija koju moram podijeliti sa svima je ta kako su se te tri osobe na dan testiranja – upoznale !

Dakle nisu se poznavale! I opet svi su oni svjedoci za sve napisano!

Inače ako si netko da truda i otvori “Narodne novine” te ode na javne natječaju, primjetiti će kako većina (ako ne i svi) imaju intervju ili testiranje.

*** “Ovdje je jasno da je testiranje prošlo pozitivno u korist zamjenika zapovjednika nakon čega se i gradonačelnik Ivan Bosančić želio ograditi pa je to testiranje poslao glavnom zapovjedništvu u Zagrebu da oni daju mišljenje. Naravno da su se složili s rezultatima testiranja te je tako sin naslijedio tatu na mjestu glavnog zapovjednika JVP Vinkovci. ” ***

LAŽ:

po Zakonu o vatrogastvu, županijski vatrogasni zapovjednik daje prethodnu suglasnost na imenovanje gradskog zapovjednika, a imenuje ga gradonačelnik odnosno načelnik.

S obzirom na to kako sam i županijski vatrogasni zapovjednik ne mogu dati suglasnost sam sebi već tu suglasnost daje Glavni vatrogasni zapovjednik!

Gradonačelnik g.Ivan Bosančić nema potrebu za nikakvim ograđivanjem već je njegova uloga kada svi odrade svoj posao – imenovati gradskog zapovjednika.

Županijski vatrogasni zapovjednik mora udovoljavati puno većim uvjetima za imenovanje tako da zakonski uvjeti za gradskog zapovjednika uopće nisu upitni što se mene tiče.

Dakle, da bi se ovakav natječaj nekome namjestio bilo bi potrebno pridobiti 3 člana Vatrogasnog vijeća, 3 člana Povjerenstva za provedbu natječaja ( nova člana ), pravnu službu Hrvatske vatrogasne zajednice, Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Gradonačelnika grada Vinkovaca…

Zar je moguće da nekome ovo ima logike?

Inače ne postoji “glavni zapovjednik JVP ” u vatrogastvu, nauči ono o čemu pišeš !

Kajkiću, što ti ovo treba?

*** “No, svi mi znamo da je testiranje samo jedan osigurač kako bi KAO sve bilo regularno i da je to „modus operandi“ za gradsku upravu, gradske firme, ustanove itd.

Međutim, u situaciji kad sam ustanovio da se tu nešto događa, točnije, kad je izašao novi natječaj s novim uglavljenim detaljem, kontaktirao sam glavnog zapovjednika Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika u Rh, i ukazao mu na radnje koje se odvijaju u tom natječaju gdje mi je on odgovorio da oni, NAŽALOST, nemaju nikakve ovlasti i da o tome svemu odlučuje lokalna samouprava tj. u ovom slučaju Grad Vinkovci i da je to loš zakon jer citiram ga „oni daju novac za JVP Vinkovci ali ne odlučuju ni o čemu“.” ***

Glavni vatrogasni zapovjednik po službenoj dužnosti mora pregledati dokumentaciju i dati suglasnost ako sve odgovara. S obzirom na to kako ispunjavam sve zakonske uvjete dobio sam suglasnost.

A što se tiče “radnji na tom natječaju” to su samo tvoji subjektivni zaključci koji veze nemaju s istinom.

*** “Sad sve ovo stavimo na stranu, javno ću i direktno postaviti pitanja najodgovornijoj osobi za ovakve mutne radnje, a to je gradonačelnik Ivan Bosančić. ” ***

Prava mutnja radnja je što nisi objavio stranačku pripadnost oba kandidata!

*** ” Neka Bosančić javno odgovori tko je unutar Grada Vinkovaca u novi natječaj ubacio stavku da će se obaviti i testiranje?

Tko je to učinio i na čiju sugestiju?

Zašto vatrogasno vijeće nije bilo upućeno u tu radnju ugrađivanja novog detalja u natječaj, te zašto vijeće nema ništa s tim?

Molim da ne izmišlja priče i pričice nego da jasno odgovori na ova jednostavna pitanja.” ***

Ja sam tebe zamolio da mi se javiš te da ti odgovorim na sva pitanja koja te zanimaju ( pred svjedokom ) nakon mojeg izlaganja o radu Javne

vatrogasne postrojbe za 2020.g.

Čega se bojiš? Da ćeš izgubiti materijal za javnost?

Ti si znao da ćeš dobiti odgovore i zato te sastanak nije ni zanimao!

Tebe istina ne zanima, već bolesna politička ambicija gdje gaziš po svima misleći kako ćeš tako pogurati vlastitu karijeru!

Da te upoznam i s Ustavom RH, čl.55 :

Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.

Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.

U ovih par dana dobio sam veliku potporu prijatelja i djelatnika Javne vatrogasne postrojbe!

Ovo je jalov pokušaj diskreditiranja mene kao zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci i pokušaj rušenja ugleda, časti, znanja i rezultata!

Veliko hvala svima koji me nisu osudili unaprijed !

Krešimir Jelić, mag.ing.aedif.

– zapovjednik JVP Vinkovci