Krešimir Tomić: Napast ćemo Prvu ligu ako cijeli grad stane iz Cibalije!

Desetak dana prošlo je od završetka drugoligaške sezone. Nakon što su se dojmovi  stišali ostala je gola činjenica da je Cibalia „na kraju balade” osvojila 4. mjesto. Je li to dovoljan razlog za zadovoljstvo u Genscherovoj 10b, pitamo sportskog direktora Krešimira Tomića?

– Jeste. Uoči sezone ambicija je bila ostanak u ligi, po mogućnosti bez stresa. U konačnici, u tome smo uspjeli. Početak sezone nije bio u skladu s očekivanjima, ali treba uzeti u obzir da smo imali potpuno novu ekipu kojoj je trebalo malo vremena za sinkronizaciju.

rhdr

U prva četiri kola Cibalia je, podsjećamo, imala na kontu samo jedan bod. A iznad svlačionice brdo upitnika o njezinoj vrijednosti. No, kako je vrijeme odmicalo, momčad se dizala u formi i rezultatima.

– U međuvremenu smo se i dodatno ekipirali u hodu, stigli su nam Baltić, Ciprić i Perić-Komšić i počeli smo dobro izgledati. Iako rezultat tijekom jesenske dionice nerijetko nije pratio prikazanu igru na terenu.

Na trenutke su Nebeskoplavi, a katkad i Crni, izgledali čak i izvrsno; primjerice, one subote kada je HD, kasniji prvak i aktualni prvoligaš, pometen s travnjaka pokraj Bosuta (6:0).

– Na zimskom prijelaznom roku napravili smo dopunsku selekciju, stigli su nam Laštro, Crnov, Bubnjar, Pavlak i Rugašević. U određenom momentu bili smo i blizu napada na prvo mjesto, ali osim što se nas ponešto pitalo, pitalo se i druge. Naprosto, nismo uspjeli. Ključne utakmice, k tome, odigrali smo nekompletni, bez 4-5 bitnih igrača koji su platili danak lošim uvjetima, odnosno neprekidnoj promjeni podloge u pripremnom dijelu. Uglavnom, zadovoljni smo, četvrto mjesto, imajući u vidu sve okolnosti, dobar je rezultat. Čak vrlo dobar.

Cibalijin sportski direktor dodaje i ovo:

– U većini utakmica imali smo glavu i rep, igrali smo ponajbolji nogomet u ligi. Ne, nisam subjektivan, čuo sam to od mnogih naših suparnika.

Najveći kiks?

– Domaći poraz od Junaka.

Najblještaviji trenutak?

– Dva su osobito dojmljiva; obje utakmice protiv HD-a kojeg smo kući dobili 6:0, a u Sigetu 3:0. Nije lako pobijediti prvaka u dvije utakmice, kombinirano 9:0.

Nije lako ni dvaput izgubiti od Junaka, momčadi koja je ispala iz lige…

– To je samo dokaz koliko je liga bila izjednačena.

Jedan od ciljeva postavljenih uoči početka sezone bila je i afirmacija mladih igrača. Koliko je po tom pitanju zadovoljan Cibalijin direktor s prefiksom „sportski”?

– Apsolutno sam zadovoljan. Svaku utakmicu igrali smo s barem četvoricom iz propisane kvote ‘do 21’. Najveći afirmativni iskorak načinili su Miljanić, Išasegi, Stanić, Pavlak, Križanović i Nikolić.

U nekim utakmicama u zapisniku je bilo i po 14-15 igrača „sa strane”. Nikad manje Vinkovčana. Komentar?

– U Cibaliji su prošle sezone igrali igrači koji su htjeli igrati u Cibaliji. Samo toliko o tome.

Tomić skreće pažnju na još jedan detalj:

– Početkom sezone pod ugovorom nismo imali praktički nijednog igrača, osim Bajića i Šarića koji su u međuvremenu i otišli. Danas je slika bitno drugačija, imamo desetoricu pod ugovorom.

Za novu sezonu će trebati još toliko…

– Već smo duboko zagazili u tu priču, do kraja lipnja imat ćemo mnogo jasniju sliku po tom pitanju. Potrebe su detektirane, trebat će nam 5-6 starijih, iskusnijih igrača.

Baltić, Laštro, Rugašević, Jazvić i Crnov u toj su kategoriji. Računate li s njima?

– Naravno. Učinit ćemo apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo ih zadržali.

I onda…?

– Bilo bi lijepo da mogu otvoreno, bez ručne kočnice i ustručavanja reći kako sljedeće sezone napadamo 1. ligu. Ali, nije to jednostavno, pa ni uputno ispaljivati u trenutnoj nedefiniranoj situaciji. Osim toga, napad na 1. ligu ne ovisi samo o predsjednici i meni. Doslovno cijeli grad mora stati iza nas ako želimo juriš prema eliti; od gospodarstvenika, navijača, medija… Ova sezona u tom kontekstu bila je dobra logistička priprema. Potencijal imamo, uostalom licenciju smo ishodili već prošle sezone i to u prvom krugu procesa licenciranja, što govori u prilog tome da smo ozbiljan klub. Ali, još nam treba nadgradnje. I u klubu, i oko kluba. Ako se u sljedećih mjesec dana stvore uvjeti za takav iskorak, bit ću prvi koji će na tome inzistirati. Svima nama je jasno da Cibalia mora biti prvoligaš. I da Vinkovci zaslužuju prvoligaša.

I na kraju:

– Zahvaljujem svima u klubu na bezrezervnom angažmanu prošle sezone; predsjednici Dei Lasić, treneru Petru Tomiću te ostalim članovima stožera Stjepanu Kvesiću, Andreju Keriću, Ivanu Karauli, Marinu Božiću, Goranu Kovačeviću i Marijanu Antoloviću, pa našim fizioterapeutima Goranu Kroli i Petru Leliću, a ništa manju zahvalu upućujem i igračima.