Krpan (DP): HDZ nas pokušava posprdno ismijati, a zapravo smo njihov inkubator ideja! Isprazni su i nemaštoviti…

Nakon ovotjedne sjednice vinkovačkog Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Bosančić neke opozicijske prijedloge nazvao je populističkima. I ujedno izazvao burnu reakciju oporbenih vijećnika. Josip Krpan, vijećnik Domovinskog pokreta:

– Podsjećam, dva prijedloga opozicije maknuta su s dnevnoga reda, a gradonačelnik ih je u razgovoru za vaš portal ocijenio populističkim. Ne znam što je to populistički u prijedlogu o subvenciji za smještaj djece u vinkovačkim dječjim vrtićima?

Pa, to je bila tema iz 1. točke dnevnoga reda?

– Točno, ali zašto su onda uopće ovaj opozicijski prijedlog prvotno uvrštavali u dnevni red? Imam odgovor. Zato da bi došli u priliku demonstrirati moć i poniziti vijećnike iz opozicijskih klupa, što nisu propustili. Uopće mi se ne sviđa kako su se ponašali tijekom cijele sjednice, neovisno o temi.

Vjerojatno se ni vladajućima nije svidjela salva kritika koje su im upućene s opozicijske plohe političke bojišnice?

– Jedna od uloga opozicije jest kritičko mišljenje i ukazivanje na stvari, bića i pojave koje smatra devijantnima. Osobno, neću se umoriti govoreći o tome da se, primjerice, obnova ceste u raskopanom Zagrebačkom bloku odvija presporo. Traje do unedogled. A riječ je o poslu koji je realno mogao i trebao biti zgotovljen davnih dana. Umjesto u mjesec-dva, razvučen je na godinu. Nadalje, pogledajte Lapovce, ondje je asfaltiranje trajalo preko svake mjere. Pa Genscherova… Da ne nabrajam dalje. Kritike zaslužuje i Centar izvrsnosti…

…dobro, nismo li tu temu već razvlačili kao harmoniku dugmetaru?

– Jesmo, ali i dalje stoji da stvari nisu dobro postavljene. Novci su u tu svrhu izdvojeni, kvalitetne đake imamo, ali tapkamo u mjestu. Prema mojim informacijama Centar izvrsnosti bi mogao biti čak i ugašen. Zašto? To je potencijalno sjajan projekt, ali predan je u ruke nekompetentnima. Nije dovoljno samo biti ravnatelj iz redova povlaštene kaste, treba nešto i raditi. No, za to treba imati i organizacijske sposobnosti…

…vratimo se odbijanju opozicijskih prijedloga. Zašto bi netko odbijao konstruktivne prijedloge koji bi unaprijedili ovaj grad i život u njemu učinili ljepšim?

– Zato da bi se te iste ideje za šest mjeseci ili godinu dana reciklirale i pojavljivale kao nešto što je HDZ-ov novitet. Dobro je kazala kolegica Arlović, opozicija je HDZ-ov inkubator ideja. Zapravo vinkovački HDZ-ovci nemaju nikakvu viziju, isprazni su, nesposobni i nemaštoviti. A ako i imaju nekakve ideje, kao što ih navodno ima ravnateljica gradskih vrtića Suzana Zidar, onda ih čuvaju za sebe ne želeći ih dijeliti s drugima. Tako je barem javno rekla na zadnjoj sjednici GV-a zbog toga jer su na njoj, kako je spomenula, bili prisutni predstavnici privatnih vrtića koji su joj konkurencija. Bio sam šokiran tom njezinom izjavom. Da su fizičari iz CERN-a svojevremeno htjeli zadržati ideju o internetu samo za sebe, gospođa Zidar danas ne bi mogla surfati.

Krpana je zasmetalo i ponašanje novog/starog predsjednika Gradskog vijeća Mladena Karlića

– Potvrdilo se ono što smo najavljivali, njegov izbor je loše rješenje. Dok je Gradskim vijećem ravnao Vedran Čuljak atmosfera je bila slobodnija, ugodnija. Karlić dopušta ono što ne bi smio, a to je posprdno orkestrirano ismijavanje opozicijskih vijećnika koje ponekad i sam predvodi. Nedopustiv je način na koji pokušavaju ismijavati kolegu Gorana Kajkića. Volio bih kada bismo se mogli suočiti s njima u televizijskoj debati uživo, recimo na Vinkovačkoj televiziji. Iako znam da je vjerojatnije od toga potpisivanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine.

Krpan još malo o populizmu…

– Na predzadnjoj sjednici postavljeno je pitanje HDZ-ovom vijećniku Petru Šimiću o navodnim investitorima koji maltene čekaju u redu kako bi uložili u Vinkovce. Obećao nam je tada pokazati pisma namjere, no ništa ni od čega. Ni od prezentacije, ni od investitora. Je li i to možda oporbeni populizam?

I na kraju…

– Moramo promijeniti klimu u gradu. Nije dobra. Poznajem tri mlada liječnika, vrhunska zagrebačka studenta, koji se ni pod razno nisu željeli vratiti u Vinkovce. Ne zato što ne vole svoj grad, dapače, nego zato što preziru nepotističku klimu koja u njemu vlada. Ne, ne bih sada tehnicirao njihovim imenima i prezimenima, no ako nekoga zanima rado ću detaljnije obrazložiti zašto su se umjesto povratka u Vinkovce odlučili svoje znanje staviti na raspolaganje Vukovaru, Osijeku i Slavonskom Brodu – zaključio je Krpan.