Krpan (DP) i Majstorović (SDP) se na preimenovanju Trga slobode vratili u ’45.!

Iako po broju točaka maratonska (čak 18!), današnja sjednica vinkovačkog Gradskog vijeća trajala je tek nešto manje od dva sata. Većih prijepornih točaka uglavnom nije bilo (možda i stoga što se nezavisni vijećnik Goran Kajkić nakon 3. točke pokupio i otišao?), a najveća se pojavila ondje gdje se najmanje očekivala.

Riječ je o pretposljednjoj točki (koja je i najdulje trajala!), odnosno o prijedlogu Rješenja o preimenovanju Trga slobode u Trg Vinkovačkih jeseni. Koja nas je u lipnju 2023. opet vratila u 1945. godinu. Za (š)to su se pobrinuli Drago Majstorović (SDP) i Josip Krpan (DP).

Majstorović je, naime, naglasio kako nije za ovakve promjene i kako sloboda treba imati mjesta u Vinkovcima, na što mu je žustro odgovorio Krpan rekavši kako ga riječ sloboda vraća u 1945. godinu, odnosno „u vrijeme partijske torture te kako podržava promjenu”.

Josip Krpan i Drago Majstorović FOTO: db

– Vinkovci su oslobođeni 45. baš kao što su oslobođeni i 91. godine. Sloboda je vrijednost koju moramo prenositi na nove generacije, ne smijemo raditi podjele. Nemam ništa ni protiv slobode, ni protiv Vinkovačkih jeseni. Imam samo protiv politiziranja. Inače, ne ponosim se s mnogim drugovima iz one partije u kojoj sam bio, mnogi su iz te iste partije prešli u HDZ. Ali, što Krpanu smeta sloboda? – poručio je s govornice SDP-ov veteran Majstorović.

– Sloboda vama je jedno, sloboda meni je drugo. Vinkovce su ’91. oslobodili hrvatski branitelji, a vi ste ’45. oslobodili grad i pobili ljude. Ovdje se ne radi o slobodi kao slobodi nego o simbolu. Vi morate prihvatiti da ste od ’45. do ’90. ovdje pravili zlo te da je ta ista zvijezda koja je kao oslobodila grad poslije napala i razarala Vinkovce – uzvratio je Krpan.

Najžustriju raspravu današnje sjednice zaključio je Majstorović ustvrdivši „kako je i 45. i 91. godine pobijeđena ista ideologija”.