„Krug života” Marka Lončara do kraja svibnja u predvorju vinkovačkog kazališta

„Krug života” naziv je samostalne izložbe slika Marka Lončara postavljene u predvorju Gradskog kazališta „Joza Ivakić” u Vinkovcima, a – sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama – otvorene na prostoru ispred vinkovačkog kazališta. Osim što je riječ o prvoj samostalnoj izložbi spomenutog autora, što još moramo/trebamo znati o „Krugu života”…?

– Pod broj jedan, vjerojatno većina naših dugrađana zna da je moj tata Ivan (poznatiji kao Žan, op. a.) akademski slikar pa sam tako od malih nogu nekako bio naslonjen na umjetnost. Aktivno sam počeo slikati 2015. godine, u međuvremenu sam sudjelovao na preko 30 likovnih kolonija na kojima je ostalo nekih 60 slika, a ovdje je izloženo njih 27 od kojih će jedna biti donirana COVID-odjelu vinkovačke bolnice – kaže Marko Lončar koji je prvu sliku simboličnog naziva „Početak” naslikao kao sedmogodišnjak, tijekom progonstva u Zagrebu.

– Riječ je o ulju na platnu i tmurnijih je boja, a potpisana je crvenom bojom. Valjda je takvo bilo i vrijeme. A sada, budući da nam je potrebno malo više svjetlijih boja u Hrvatskoj, moje slike su svijetle, na određeni način i vesele, a potpisane su bijelom bojom i to na sredini slike.

Uglavnom…

– Vidi se velika razlika između te moje prve slike i ovih kasnijih, valjda sam i ja malo odrastao.

Zašto „Krug života”?

– Stoga jer imam jedan triptih na kojem su konji i jedan dido; prva slika se zove „Njici novog proljeća”, druga slika se zove „Sokol ga je ipak volio”, a treća se zove „Plave oči nebeskih konja”. Tako da je to jedan zaokruženi ciklus, nazvao sam ga „Krug života”, kao i samu izložbu. Uzgred, slikao sam tehnikama ulje na platnu, ulje na staklu, akril i kombinirana tehnika.

Marko Lončar slikar je bez formalnog slikarskog obrazovanja, ali – primjetno je iz izloženog – nedvojbenog slikarskog talenta.

– Kažem, otac mi je akademski slikar s otprilike 60 godina iskustva i 70 samostalnih izložbi iza sebe, tako da sam učio od njega, od jednog od najboljih. Inače, kad je formalno obrazovanje u pitanju, išao sam maminim stopama, završio sam pravo. Pokušavam spojiti jedno i drugo. Kako ide? Simpatično.

„Krug života” prva je samostalna izložba Marka Lončara. I put oko svijeta počinje prvim korakom…

– Tako je, počinje prvim korakom. A kasnije tko zna, možda napravimo i par krugova oko svijeta…

„Krug života” će u predvorju vinkovačkog kazališta biti postavljen do kraja svibnja. Vrijedno ga je pogledati.