Ksenija Prohaska na prijamu kod župana Damira Dekanića: Festival glumca moja je velika radost!

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić upriličio je prijam za sudionike ovogodišnjeg Festivala glumca, tradicionalnu manifestaciju koja je ove godine doživjela svoje već 28. izdanje.

– Drago mi je da su glumci ponovo ovdje, na festivalu čije održavanje, kako je to netko lijepo opisao, ništa nije moglo spriječiti. Ovo je jedini festival koji je nastao u hrvatskoj državi i sretan sam što su hrvatski glumci svake godine ovdje, s nama. Ovdje nema natjecanja među glumcima, oni su deset dana ovdje kako bi razveseljavali publiku, ali i sebe same, uz zajedničko druženje. Želim im želim ugodan boravak u našoj županiji – rekao je župan Dekanić.

Predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika Perica Martinović naglasila je ovom prigodom kako su sudionici Festivala glumca na svakom koraku lijepo primljeni. Zbog toga se, napominje Martinović, osjećaju kao domaćini, a ne kao gosti.

– Doista, ovdje smo dočekani raširenih ruku i otvorena srca. Svi volimo ovaj naš festival, jedinstven po tome što je u njegovu središtu glumac. Dobro je poznato kako je Festival glumca pokrenut kao odgovor na teško vrijeme Domovinskog rata i okupacije ovog dijela Lijepe naše. Kolege koje su ga osnovale su ga započeli, a naša je dužnost nastaviti njegovu tradiciju – napomenula je Perica Martinović.

Ksenija Prohaska, domaćica ovogodišnjeg Festivala glumca – inače, kazališna, televizijska i filmska glumica te nacionalna prvakinja HNK u Splitu – izrazila je zadovoljstvo ljubaznošću domaćina, VSŽ i Grada Županje, ali i interesom publike koja dolazi gledati predstave. Istaknula je i to da voli doći u Slavoniju i vidjeti ljude koji ovdje žive.

– Dolazak na ovaj Festival glumca samo je jedna u nizu mojih radosti u posljednjih 20 godina, otkako sam se vratila iz Amerike. Baš volim ovaj festival. On je drugačiji, nema natjecateljskog duha, nego se čovjek jednostavno veseli. Glumci ovdje dolaze dati podršku svim stanovnicima koji ovdje žive. To je jedna ljubav koja se ne da slomiti. Teško mi je kada dođem ovdje jer znam što je ovaj kraj propatio, ali mislim kako smo donijeli jako puno radosti i veselja, brojna događanja i neka toga bude što više – naglasila je Ksenija Prohaska, domaćica 28. Festivala glumca tijekom kojeg će u deset festivalskih večeri u Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji biti izvedeno 20 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije.