Kuglasti likvidambar

PIŠE: Ivan Grigić – Šinko

Tvrdnja da ulicu nazvanu po poznatom Schalkeovom nogometašu Hansu Dietrichu Genscheru volim najviše od svih vinkovačkih sokaka, bila bi jako blizu istini!

U toj ulici mi je odrasla prva supruga, ostavio sam mladost kod gazde Ive u „LP-u“, tu se skrasio neokrunjeni kralj malog nogometa Pavo Tustonjić, a nije nebitna ni činjenica da jedna simpatična 103-godišnja lady stanuje upravo ovdje.

Postoji još razloga, ali i ovo je sasvim dovoljno za ljubav, zar ne?

Aleja koja znatiželjni vinkovački puk vodi prema obećanoj zemlji Kanovcima, odnedavno ima novi izgled.

Ne želeći dublje ulaziti u raspravu koja se ovih dana vodila oko sječe stabala, povest ću se za onom „Mišljenje je kao šupak – svatko ga ima“ pa ću kratko izraziti svoje. Mišljenje….

Stanarima su stabla pravila probleme, posječena su i zamijenjena novim. Ako su oni zadovoljni rješenjem, nekako je onda i meni to u redu, na stranu što se ne mogu još naviknuti na pustoš koja je ostala.

Nešto drugo me brine…

Na jednostavno pitanje o izboru vrste drveta posađenog na mjestu posječenih stabala, odnosno „zašto baš kugasti likvidambar?“, gradonačelnik Bosančić odgovara, citiram:

Struka je tako predložila. Naime, naš komunalni odjel se konzultirao s Hrvatskim šumama čiji su stručnjaci ovo drvo označili kao primjerenim rješenjem.“

Odlično, tako se to radi u ozbiljnim i organiziranim gradskim upravama.

Osim jednog sitnog detalja…

Ne, nitko nas iz gradske uprave nije kontaktirao, niti tražio bilo kakve konzultacije. Da jest, znao bih. Nije moguće da me ta priča mogla zaobići, jer sam jedina ovlaštena osoba u UŠP Vinkovci. I ne mislim da je normalno što nismo bili uključeni u tu priču, jer smo i dosad uvijek rado i gotovo redovito surađivali s jedinicama lokalne samouprave po tom i sličnim pitanjima – odgovorio je Krasnodar Sabljić, voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci, čvrsto stojeći iza svojih riječi.

Dakle, iz iščitanog se može izvući jedan gotovo nestvaran, zaključak; postoji nevjerojatan scenarij u kojem je gradonačelnik Bosančić, ničim izazvan, izrekao neistinu!

Znam, i ja sam šokiran!

Sad zamislite kakav bi tek potres u svakom vinkovačkom kvartu izazvala ovakva vijest: političar, a laže!?

– Ako je lagao za Genšerovu, kako znamo da govori istinu za nadvožnjak – upitat će se stanovnica Slavije?

– Mi smo mu vjerovali kad je davno govorio za asfalt, sad više nismo sigurni – sumnjičavo vrte glavom Novoselci.

– Valjda ne laže o gradskom proračunu, kreditu, investitorima, ogromnim uspjesima na svim poljima, zapošljavanju, knjižnici, mostu i javnim natječajima – jednoglasno bi zavapili Lapovčani, umirovljenici iz Male Bosne pa čak i mlađa ekipa iz Nazorova bloka.

Gradonačelniče, sasijecite ova naklapanja u korijenu (kako prigodno!) i objasnite „šum u komunikaciji“ koji se ovdje dogodio, predočite nam neki dokument, prepisku, zapisnik s radnog sastanka koji će odagnati svaku sumnju u Vašu iskrenost.

Među nam rečeno, onako uz viski, ako ste sve i izmislili, nema veze!

Gurnite pred novinare nekog svog dvorjanina, lakeja ili batlera kojima ste okruženi, neka složi nešto u stilu „Ja sam to odradio na svoju ruku, gradonačelnik nema ništa s tim…“ i – završimo tu priču.

Neka „primi metak“ umjesto Vas, znat ćete se Vi već odužiti tom stranačkom komandosu, ne sumnjam u to.

Daj, šta maltretiraš čovjeka, jebo te taj likdiv…libadar…jebalo te to DRVO!!! Jako bitna stvar, bilo pa prošlo! – reći će neki.

I to je istina!

Samo razmišljam ovako: ako je u stanju slagati svojim podanicima o jednoj manje bitnoj stvari (nek’ mi oproste žitelji Genscherove) kakva je kuglasti likvidambar, možda mu stvarno ovo nije prvi put da ne govori istinu!?

Ili još gore, što ako nije ni posljednji!?

Zato, gradonačelniče, umirite nas u ova teška vremena i demantirajte ove tvrdnje…

Jer, ako ostane na ovome, uskoro, kada kuglasti likvidambari (ili likvidambri!?) narastu, a proljetni vjetrić iz Lenija se nestašno zavuče u njihove grane, njegov fijuk će šaptati

BOSANČIĆUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU….

…a šuštanje lišća dodati…

LAŽEŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠŠ….

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.