Kulić: Nisam kriminalac! Kršio sam Zakon o radu kako bismo ljudima osigurali dostupnost lijekova…

Nakon optužbi koje je na njega adresirao nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini Nikola Kajkić skupštinarima se, ali i javnosti, obratio i prozvani ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić.

– Ono što je izrekao gospodin Kajkić je neistina, a institucije ove države neka rade svoj posao. Moj problem kao ravnatelja je sljedeći; radi se o meni i tri magistre farmacije koje rade u Domu zdravlja Vinkovci u ljekarničkoj djelatnosti. Postoje određeni izvidi i razgovori, postoji osnovana sumnja da sam učinio kazneno djelo kao prvookrivljeni, ali nikakav kazneni postupak protiv mene se ne vodi – rekao je Kulić na početku svoje replike Kajkiću iz koje izdvajamo i sljedeće:

– Magistri farmacije su na našem području deficitarno zanimanje. Iz tog razloga ne možemo raditi bez poslovne suradnje s određenim ustanovama koje se bave zdravstvenom zaštitom ljudi. U tu svrhu potpisali smo ugovor s gospođom iz bolnice koja je magistra farmacije. Dotična osoba je kod nas radila dvije godine temeljem ugovora o poslovnoj suradnji.

Kulić je u uvodu već napomenuo nešto o izvidima i razgovorima. Potom je detaljizirao…

– Policija koja je mene ispitivala kaže da dotična osoba nije ni dolazila raditi kod nas. Jest, dolazila je u svoje slobodno vrijeme kako bismo imali otvorenu ljekarnu sukladno propisanim standardima. Dakle, jedan magistar farmacije u jednoj smjeni. Radi toga smo s HZZO-m, a to i priznajem, pisali kako ona radi osam sati. Prema potrebi smo karticu od te žene zlorabili, potpisali smo ugovor o osmosatnom radnom vremenu, a tu kršimo Zakon o radu. Njezinu karticu koristili smo za prijavu u ljekarnama, a sve kako bismo zadovoljili propisane standarde u ljekarnama u Markušici, Ivankovu i Starim Mikanovcima.

Kad smo već kod zakona…

– Zakon o zdravstvenoj skrbi propisuje da sam ja, kao ravnatelj, odgovorna osoba koja mora u potpunosti pružiti zdravstvenu skrb, pa tako i dostupnost lijekova. Ovo smo činili da ljekarne budu otvorene, da bismo ljudima osigurali dostupnost lijekova. Je li to moja krivnja? Ako jest, otići ću. Radio sam za opće dobro i omogućio ljudima podizanje lijekova. Mene neće nitko prozivati da sam lopov, kriminalac. Ovo kako me stigmatizira gospodin Kajkić je strašno. Stojim ovdje pred vama i pred dragim Bogom i za sve što ne valja ću odgovarati, ali da me netko proziva da sam kriminalac i da sam nezakonito izabran za mjesto ravnatelja, to je neistina, to je laž!

Za kraj je Kulić poručio i sljedeće:

– I dan danas Dom zdravlja u svojim djelatnostima, to ću javno reći, radi u sivoj zoni. Primjerice, po kriterijima moramo imati dvije magistre biokemije, a mi ih nemamo. Ovoga trenutka laboratorij Doma zdravlja radi u sivoj zoni! Je l’ to, gospodo, kazneno djelo? Ako jest, ovoga trenutka podnosim ostavku!