Kupači, oprez! Vrag ne spava, nikad i nigdje…

Opreza, a i upozorenja, čini se, nikad dosta! Jučerašnji dan, naime, bio je koban za tri kupača koja su smrtno stradala; tijelo 78-godišnjaka je izvučeno iz mora na plaži u Blacama, muškarac kojemu dob nije navedena preminuo je na plaži u Kaštel Štafiliću, dok se u Ozlju na rijeci Kupi utopio 16-godišnjak!

Za kupače su posebno opasna tzv. divlja kupališta. Spas od vrućina mnogi će stanovnici kontinentalne Hrvatske potražiti u rijekama, jezerima, vodotocima, ali i drugim mjestima koja nisu toliko sigurna za kupanje. Neki lokaliteti su naprosto saživjeli s lokalnom zajednicom, no nemali problem predstavlja njihova neuređenost. Osim toga, na takvim kupalištima ne postoje spasilačke ekipe i liječnički timovi. Također, velika opasno vreba i u neravnom dnu. Kao i u ponašanju kupača koje je nerijetko neodgovorno.

Inače, iako se pretpostavlja da su žrtve utapanja uglavnom neplivači, čak 80 posto stradalih su upravo plivači, odnosno djeca „poluplivači”. Ovom prigodom skrećemo pozornost na nekoliko važnih savjeta koji, ukoliko ih se pridržavamo, bitno smanjuju rizik od neželjenih incidenata na kupalištima koja nerijetko imaju i tragičan epilog:

– djeca ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja, odnosno starije osobe;

– neplivači ili tzv. poluplivači obvezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje;

– nije preporučljivo plivati najmanje sat nakon obroka;

– nije preporučljivo plivati u nakon konzumacije alkohola;

– nije preporučljivo u vodu skakati vruć, zbog nagle promjene temperature koja može izazvati zastoj u radu srca;

– nije preporučljivo skakati u vodu nepoznate dubine;

– primijetite li da je netko u nevolji, odmah potražite pomoć drugih.

Nećemo se umoriti upozoravajući na opasnosti koje vrebaju na divljim kupalištima. Opreza naprosto nikad dosta, vrag ne spava… Nikad i nigdje!