Kvartetu (iz) Udruge Vukovarski leptirići nagrade za promicanje prava djeteta u 2021. godini

U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike upriličena je dodjela nagrada za promicanje prava djeteta u 2021. godini, za koju je rečeno da je bila „godina krize prava djeteta” zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom COVID-19.

Nagradu u obliku posebnog priznanja i novčanog iznosa od oko 7.000 kuna uručena je skupini kandidatkinja, inače članicama Udruge Vukovarski leptirići. To su: Viktorija Matin, Željka Toth i Andreja Mandić, roditelji djece s poteškoćama u razvoju i odgovorne osobe udruge (Predsjedništvo) te projektni menadžer Vukovarskih leptirića Anamarija Krišto. Dobiveni novac, važno je naglasiti, sve dobitnice donirale su udruzi i tako se priključile brojnim donatorima kampanje „Čini pravu stvar”.

Ovu vrijednu nagradu zaslužile su svojim nesebičnim angažmanom i radom za dobrobit djece s poteškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Na svečanoj dodjeli nagrade predsjednica Vukovarskih leptirića Viktorija Matin je naglasila:

– Svako dijete je univerzalno i svako ima svoja prava koja im mi kao pojedinci, roditelji, ali i cijelo društvo trebamo osigurati. Svako dijete ima pravo na sretno i bezbrižno djetinjstvo, na socijalizaciju, odrastanje s vršnjacima, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, igrati se, imati prijatelje… Kod nas još uvijek postoje djeca s posebnim potrebama, kako ih većina ljudi naziva, ali kao majke takve djece tvrdimo da oni nemaju posebne potrebe već su njihove potrebe iste kao i potrebe svakog zdravog djeteta. Djeca čija prava promoviramo i borimo se za njihovo poštivanje su djeca s teškoćama u razvoju kojoj treba osigurati ranu intervenciju i rehabilitaciju, dodatnu stručnu podršku kako bi dostigli svoje pune potencijale, koji su nekada manji, nekada veći, ali krajnji cilj svega navedenog je njihova integracija u vrtiće, škole i društvo općenito. Kod nas je to još uvijek na vrlo niskoj razini te kroz rad Udruge Vukovarski leptirići nastojimo djeci osigurati socijalizaciju kroz igraonice i različite radionice, sportske aktivnosti, igru, zabavu, druženje… Također smo djeci osigurale neophodnu rehabilitaciju uz sofisticirane uređaje i vrhunsku opremu te educiran stručni kadar.

Ova nagrada, dodala je Matin uz zahvalu Odboru za Nagradu za promicanje prava djeteta, udruzi Vukovarski leptirići dat će još više snage i volje, biti vjetar u leđa za daljnji rad u ostvarivanju i promicanju prava djece.

Viktorija Matin umjesto zaključka:

– Svako dijete ima pravo živjeti bezbrižno i mirno u krugu svoje obitelji. Na nama je da im to osiguramo. I za kraj misao vodilja za sve nas neka bude: Sva prava poštuj ti i svijet ćemo promijeniti!