Lino Červar nakon debakla protiv Danske (26:38): Ovo nije neuspjeh, nego realnost!

FOTO: HRS, Jozo Cabraja / kolektiff

Za dramatični rasplet priče o drugom četvrtfinalistu iz skupine II na Svjetskom prvenstvu u Egiptu pobrinuo se Katar koji je u svladao Argentinu (26:25), pa su uoči ogleda Hrvatske i Danske (koja je uoči završnih 60 minuta skupnog dijela natjecanja bila opuštena na sigurnom 1. mjestu i s poznatim suparnikom u četvrtfinalu, domaćinom Egiptom) za drugog putnika među osam najboljih svjetskih reprezentacija konkurirale tri momčadi; Katar je za prolazak dalje trebao pobjedu Danske nad Hrvatskom, Hrvatskoj je za istovjetni uspjeh trebala pobjeda nad Danskom, dok su Argentinci stiskali palčeve za ”iks” Hrvata i Danaca kojim bi Hrvatska, Katar i Argentina zatvorili bodovni krug u kojem bi Argentinu dalje, tj. na Švedsku, odvela najbolja gol-razlika u spomenutom trokutu.  

Hrvatska je dobro otvorila odlučujuću utakmicu protiv aktualnih svjetskih prvaka koji su na parket istrčali oslabljeni, bez dva Hansena, Mikkela i Johana. Do 16. minute Hrvatska je bila u laganoj rezultatskoj inicijativi, no nakon što je Holm zabio za suparničkih 8:7 sve je otišlo na stranu Danaca koji su na predah otišli s dvokorakom prednosti (17:15).

Međutim, početkom 2. poluvremena Hrvatska je potonula u debakl, ugasila se poput svijeće… Kadrovski hendikepirana Danska je za samo desetak minuta ”mahnula” na pozdrav i odmaglila na dvoznamenkastu prednost koja je u završnici utakmice u četiri navrata dosegnula i najvećih +14 (32:18, 33:19, 34:20, 35:21). Na kraju, Danska nas je smrznula na -12, 38:26! Hrvatska je tako nakon 19 godina ostala bez četvrtfinala na nekom velikom natjecanju, posljednji put dogodilo se to na europskoj smotri u Švedskoj 2002. godine.

Rekao sam i prije utakmice da su oni bili favoriti, Danska je svjetski prvak. Bili smo dobri u prvom poluvremenu, kasnije je ponestalo snage. Svejedno, čestitao bih i našim igračima, htjeli su igrati, ali u ovom času Danska je jača – rekao je nakon utakmice Lino Červar, izbornik u odlasku, koji je i sam najavio odlazak s klupe još nakon poraza protiv Argentine, iako je Hrvatska u tom trenutku još imala izglede za prolazak u četvrtfinale!?

Bio bih sretniji da sam otišao s nekim boljim rezultatom, ali to je tako. U svojih 47 rukometnih godinama osvojio sam sve što se moglo osvojiti. Ovaj rezultat nije neuspjeh, to je naše realno stanje. Možda sam prenaglio s onom izjavom nakon Argentine, ali… To je to – dodao je Červar uz dodatnu, teško prepričljivu, opservaciju o oprostu, zaboravu, milosrđu i onom malom iz Nexea…