Ljiljana Poje povodom Dana braniteljica RH: Bilo nas je i u rovovima, na prvim crtama obrane!

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika podignutog u čast vinkovačkih branitelja svečano je obilježen Dan braniteljica RH. Brojevi otkrivaju kako je na području Vukovarsko-srijemske županije bilo aktivno 1.462 braniteljica, podatak je vezan uz kompletan Domovinski rat.

– Godine 1991. nije bilo mnogo žena uključeno u obranu. Nismo bili zaduženi samo za toplu riječ i rame za plakanje, nego smo i nosili puške. Da, bilo nas je i na prvim crtama bojišnice, kao sanitet, ali i u rovovima, na straži, bilo nas je posvuda – rekla je Ljiljana Poje, predsjednica udruge Veteranke Domovinskog rata VSŽ, naglašavajući kako još uvijek nije poznat broju poginulih i ranjenih braniteljica na području naše županije, no uskoro će i taj podatak biti dostupan javnosti.

– Danas smo se poklonili svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Koristim ovu prigodu da svim braniteljicama diljem Lijepe naše čestitam današnji dan i zahvalim na tome što su nam svojom žrtvom omogućili da danas kao slobodni ljudi gradimo jednu bolju i ljepšu Hrvatsku – napomenuo je Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika ovom prigodom.

Članice udruge Veteranke Domovinskog rata VSŽ aktivne su gotovo tri desetljeća nakon ratnih strahota s početka 90-ih, ustrajno promiču vrijednosti Domovinskog rata.

– I to na jedan, usudila bih se reći, vrlo lijep način. Bavimo se, naime, našom nematerijalnom kulturnom baštinom, izrađujemo zlatovez. Gostujući s našim izložbama po cijeloj Europi pričamo priče naših braniteljica, čitamo njihove pjesme i na taj način ne dopuštamo zaborav o Domovinskom ratu – dodaje u zaključku Ljiljana Poje.