Lokalni izbori su igra koju svi igraju, ali u kojoj pobjeđuje Božo Galić!

FOTO: Ilustracija

Do lokalnih izbora ostalo je nešto više od tri mjeseca, no osim nezavisnog Tomislava Panenića niti jedna druga politička opcija nije istaknula kandidaturu za župana Vukovarsko-srijemske županije. U odnosu na prošle lokalne izbore na kojima su HDZ, MOST (nezavisni), SDP i Živi zid imali kandidate za župana, stvari su se u ove četiri godine na terenu značajno promijenile; MOST je nestao s lokalne scene, SDP nema niti jednog prepoznatljivog čovjeka/lidera na terenu, Živi zid je upao u apatiju kao posljedica brisanja s nacionalne razine, dok HDZ igra „igru prijestolja”. Parlamentarni izbori iznjedrili su i potencijalno još jednu ozbiljnu političku opciju u našoj županiji – Domovinski pokret, no tko je njihov kandidat (još) nitko ne zna na terenu, odnosno svi misle kako je to Ivan Penava koji nije uopće član DP-a već ima svoju stranku. No, krenimo redom.

HDZ

Ova stranka vlada Vukovarsko-srijemskom županijom 24 od proteklih 28 godina. Jedino ih je početkom dvijetisućitih poremetila SDP-HSS-ova koalicija predvođena Nikolom Šaferom koji je izabran za župana (ne neposredno, već u Skupštini) što je bila više posljedica trenda tog vremena kada su Hrvatskom zavladali Ivica Račan, Dražen Budiša, Zlatko Tomčić, Vesna Pusić i slični, nego njihove stvarne snage na terenu. U te 24 godine vlasti, radio-ne radio, HDZ je stvorio stranačku infrastrukturu na terenu koja mu osigurava galantan prolaz do osvajanja mjesta župana. I premda je ova stranka izgubila mnoge svoje utvrde poput Nuštra, Nijemaca i Ivankova, u tim je općinama u utrci za župana svejedno uvjerljivo slavila. Što bi rekao ŠtulićMen’ se dušo od tebe ne rastaje”. Vjerojatno je to tako i sada, no HDZ ovaj put ima jedan gadan problem, a to je nedostatak kandidata za župana.

Zapravo, problem je višak kandidata, a manjak (unutarstranačke) podrške tim ljudima. Poznavajući prethodne razvoje situacija, ovo je idealan teren za još jednu kandidaturu Bože Galića! Sve bi za HDZ bilo puno jednostavnije kada bi Mario Banožić odlučio biti kandidat za župana jer bi tada cijeli HDZ čvrsto i bez zadrške stao iza njega. Međutim, Banožiću ne pada na pamet (a kome normalnom i bi!) napuštati četvrtu najsnažniju funkciju u državi kako bi bio prvi u jednoj od najnerazvijenijih hrvatskih županija! Stvari bi vjerojatno bile i puno jednostavnije u opciji da Ivan Penava nije izašao iz HDZ-a, jer bi stranački vrh tada naložio stvaranje ravnoteže, pa bi vrlo izgledno kandidat HDZ-a bio iz vukovarske „kvote”. No, tamo se dogodilo što se dogodilo i taj dio HDZ-a nit više ima ikakvu snagu, nit osobu koja bi bila prihvatljiva vinkovačkim (i otočkim, i županjskim, i rokovačkim!) političkim starosjediocima! Oni koji su u zadnjih godinu dana, na ovaj ili onaj način figurirali kao kandidati za župana ispred HDZ-a su: Damir Dekanić, Josip Šarić, Josip Dabro, Mladen Karlić i – Božo Galić!

Božo Galić

Premda HDZ vapi za tzv. novim, mlađim ljudima, situacija im je itekako komplicirana. Iako je Mario Banožić uvjerljivo izabran za predsjednika županijskog HDZ-a, stvarni vladar ovog tijela je 69-godišnjak Božo Galić čiji su ljudi zaposjeli Županijski odbor. U tome aktualni župan vidi svoju najveću snagu i priliku za novim mandatom, a iako o tome javno ne govori, stvari idu u tom smjeru. Galić ima svoje „glasnogovornike”, uglavnom bezvrijedne (koalicijske i unutarstranačke) političke parazite koji s jedne strane sabotiraju svaku potencijalnu kandidaturu gore nabrojanih, a paralelno idu i toliko daleko nagovarajući Galića da ide kao nezavisni kandidat ukoliko ne bude opcija HDZ-a za župana.

Koliko god je ta priča „na dugom štapu” itekako je bitna za daljnji rasplet situacije i pozicioniranje Galića i/ili njemu podložnih oko same kandidature. Apsurdno, no vrijeme je na Božinoj strani! Što se dužu bude odugovlačilo s imenom kandidata za župana, rastu Galićeve „opcije” i podloga za retoriku kako samo on može održati stranačke interese „na okupu”. Činjenica je kako Božo Galić nije bio po volji stranačkog vrha ni 2017. godine kada se pokušalo progurati Marijanu Balić, no aktualni župan je (kada nitko to nije ni tada vjerovao!) uspio ostvariti svoj naum i upravo zbog toga bilo bi suludo i sada ga otpisati kao potencijalnog kandidata! Čovjek zna znanje!

Damir Dekanić

Damir Dekanić (kao i Josip Šarić) stranački je vojnik „jedan kroz jedan” i uvijek će (barem je tako prošlost pokazala) stati iza stranačkih odluka koliko god iste išle protiv njega. Ovaj šef vinkovačke Šumarije iz Rokovaca, protekle četiri godine strpljivo je gradio svoju kandidaturu za župana. Dio je osovine Čuljak-Banožić, no nikako da dobije toliko željeni blagoslov. Prvo je radi „mira u kući” odustao od kandidature za Sabor, a potom je iz istih razloga odustao i od utrke za mjesto predsjednika županijskog HDZ-a. Sada, kada bi trebao „naplatiti” svoju lojalnost neki mu opet pokušavaju prodati foru o „miru u kući”. Ako će se suditi po tom njegovom dosadašnjem iskustvu – sigurno će izvisiti, no ako će se nagraditi lojalnost – sigurno će pobijediti! Uglavnom, mudro se može zaključiti „može biti svašta”.

Josip Šarić

Koliko je dugo (grado)načelnik Otoka, a to je otkako Otok kao općina/grad postoji, Josip Šarić želi biti župan. Stranački drugovi stalno mu podgrijavaju tu želju (ne radi njega samog, već radi imanja osobe za daljnja potkusuravanja), no kada dođe stani-pani, Šarić – otpadne! Ovaj put mu je upravo to možda i najveća prednost, jer ne gori od pretjerane ambicije. Naime, Šarić je postao saborski zastupnik i samim time ispunio je svoju drugu (ili možda prvu?!) najveću političku želju, pa mu sada kombinacije oko kandidature za župana dođu kao neka gratis opcija.

Josip Dabro

Premda je protekle četiri godine „pregazio” županiju uzduž i poprijeko kako bi se isprofilirao kao kandidat za župana, sve je uprskao u proteklih nekoliko mjeseci. Navodno je na stolu imao ponudu da odustane od utrke za županijskog predsjednika HDZ-a, a za uzvrat bi bio honoriran kandidaturom za župana. Dabro se kockao i sve – prokockao. Jedina karta na koju sada, od unutarstranačkih izbora samozatajni Dabro može igrati jest – samilost i politički kompromizam Andreja Plenkovića. Iako u Županijskom odboru Dabro nema nikakvu podršku, javna je tajna kako će posljednju riječ oko HDZ-ovog kandidata za župana imati Andrej Plenković. Odluči li premijer pomiriti zaraćene struje, Dabro bi mogao profitirati, a znamo da se premijeru nitko ne zamjera. Tko se zamjeri, prođe kao Žinić. I Tušek također. 

Petar Šimić

U ovoj masi skrivenih kandidata nalazi se i uspješni vinkovački poduzetnik Petar Šimić koji je već više od dva desetljeća u vrhu vinkovačke političke scene, no nikako da napravi korak više. Doduše, u prošlom mandatu Vlade Andreja Plenkovića bio je savjetnik nekolicini ministara (Horvat, Ćorić…), a uoči parlamentarnih izbora figurirao je i kao jedan od kandidata za Sabor, no kao i Dekanić nije htio „talasati”. Međutim, nakon unutarstranačkih izbora ušao je i u gradski i u županijski odbor HDZ-a te ostavlja dojam spremnosti za suradnju sa svim stranačkim opcijama što u toj stranci može biti prednost, ali i (pre)velika mana. Na stranu politika, no možda bi upravo Šimić bio najidealniji kandidat s obzirom kako se radi o poduzetniku koji iz godine u godinu ostvaruje višemilijunsku dobit i to na – izvozu! Poznanstva i poslovna suradnja s velikim industrijalcima diljem Europe čak bi mogli rezultirati toliko željenim industrijskim zamahom na području Vukovarsko-srijemske županije, ali pitanje je koliko se oko kandidata uopće razgovara o njihovim programima, a koliko o njihovoj budućoj poslušnosti!

Mladen Karlić

Najdugovječniji vinkovački kandidat nije opcija niti jedne frakcije i to je njegova najveća snaga odluči li se ići u totalni kompromis. Ipak, mana mu je što je saborski zastupnik te bi morao napustiti tu funkciju ako bi bio izabran za župana, a to znači kako bi u Sabor ušao Stevo Culej, a vrh stranke prije desetak dana pokazao je što misli o takvoj ideji.

Za razliku od HDZ-a, druge političke opcije nemaju ovakvih problema. Naime, tamo tko istakne kandidaturu i bit će kandidat.

Tomislav Panenić

Od svih kandidata za župana na prošlim izborima, pa i od svih županijskih vijećnika, Tomislav Panenić bio je najproaktivniji. Jasan i koncizan politički i gospodarski program na kojem temelji svoju kandidaturu ipak ne padaju na plodno tlo kod birača, no kod Panenića „nada umire posljednja”. Na prošlim izborima ostvario je jako dobar rezultat, a Galića je čak pobijedio u Vinkovcima, no nedovoljno za ukupnu pobjedu. Premda je protekle četiri godine kvalitetno radio u županijskoj skupštini, ta pozornica ipak mu je nedovoljna za širenjem svoje ideje. Na ruku mu ne ide i razlaz s MOST-om, kao ni šuplja (ali učinkovita!) priča iz konkurentskih tabora kako je on svoju šansu propustio na prošlim izborima!

Domovinski pokret

Ova opcija ostvarila je odličan rezultat na području Vukovarsko-srijemske županije na parlamentarnim izborima. I kada se očekivao snažan zalet rada na terenu, sve je stalo. Zapravo, čak se i pogoršalo. Iako Penava usko surađuje sa strankom Miroslava Škore, nije ušao u DP, već je osnovao svoju stranku. Drugi problem su Hrvatski suverenisti i Marijan Pavliček koji se žestoko posvađao sa Škorom, pa nitko ne zna ide li na lokalne izbore s njima ili HDZ-om.

U Domovinskom pokretu navijaju da njihov kandidat za župana bude Ivan Penava, no pitanje je koliko je Penavi pametno ići u ovu neizvjesnu utrku pogotovo kada gotovo sigurno može i dalje biti gradonačelnik Vukovara. Bude li se Penava vodio onom „bolje vrabac u ruci, nego golub na grani”, DP ima problem jer nema jakog kandidat za župana.

Određeni krugovi, tu vide priliku pa nastoje kao kandidata DP-a progurati Nikolu Kajkića što navodno nije po volju kreatorima i financijerima DP-a. Kako je jedan od najvećih Kajkićevih lobista Velimir Bujanec (kod kojeg u emisiji Kajić u posljednje vrijeme „iskaće i iz paštete”), ova priča nije bez podloge, pogotovo kad se zna kako je upravo Bujanec vezivno tkivo koje još (koliko-toliko) Domovinski pokret drži na okupu. Ukoliko bi Nikola Kajkić na kraju i bio kandidat za župana imali bi onda jednu politički perverznu opciju gdje bi jedan brat (Nikola) na županijskim izborima bio predstavnik tzv. desnice, dok bi drugi (Goran) zastupao lijevo-anarhističku opciju (Živi zid) na gradskim izborima za vinkovačkog gradonačelnika. Ako ništa, barem će uštedjeti na – plakatima!

Ostali

SDP će sigurno imati kandidata za župana, ako ih Peđa Grbin ne ugasi do izbora.  A krenulo ga je! Tko će biti taj kandidat, nitko ne zna, no tko god da bude služit će samo kao – dekoracija na izbornom listiću.

Marko Miličević

Načelnik Ivankova otvoreno, kroz šalu zna reći kako bi on bio najbolji kandidat za župana. Možda to i nije daleko od istine pa bi upravo on mogao biti taj čovjek koji bi mogao ujediniti sve ostale opcije ukoliko se oporba ujedini i odluči srušiti HDZ. Ima autoritet među nezavisnim načelnicima općina, a i dobar je sa svima koji su protiv HDZ-a (na toj priči je i dobio izbore u Ivankovu!), premda je upravo on izdanak te stranke. Međutim, Miličević je na prošlim parlamentarnim izborima bio i tihi podupiratelj HDZ-a, tako da ne treba isključiti i veliki come back u matičnu stranku, pogotovo jer i dalje održava itekako dobre odnose s dijelom ljudi koji u županijskom HDZ-u „lupaju šakom od stol”.

Kako god u konačnici bilo, najbolju početnu poziciju definitivno ima HDZ, no odugovlačenje s imenom kandidata otvara sve one pukotine koje su sanirane proteklih dvadesetak godina. Njihova sreća u nesreći jest činjenica kako oporba nema mudrosti stvaranja kompromisa, a upravo kompromis je ono što donosi vlast. HDZ je za to živi dokaz!