LUKA ANDRIJANIĆ Sjećanje na prvi oboreni zrakoplov JNA u Domovinskom ratu

Otkrivanju spomen-obilježja nazočili su i roditelji Luke Andrijanića, Jela i Pejo FOTO: Grad Vukovar/Miroslav Šlafhauzer

U Vukovaru, na križanju Kudeljarske i Vinkovačke ulice, postavljeno je spomen-obilježje u sjećanje na dragovoljca Domovinskog rata Luku Andrijanića i povijesni trenutak kada je 24. kolovoza ratne 1991. u Vukovaru, kod silosa Đergaj, oborio prvi zrakoplov agresorske JNA u Domovinskom ratu te oštetio drugi zrakoplov. Samo dva dana kasnije onesposobio je još dva neprijateljska zrakoplova.

Na žalost, Luka Andrijanić izgubio je život u obrani Vukovara, samo tri dana prije svoga dvadesetog rođendana, 20. rujna 1991. godine. Na inicijativu Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Luka Andrijanić 2020. godine posthumno je odlikovan “Redom Nikole Šubića Zrinskog”.

Spomen-obilježje podignuto je nedaleko lokacije stvarnog događaja, a osmišljeno je kao zid u nagibu koji odaje dojam siluete aviona, posebice gledano iz visine. Forma je stroga, oštrih linija upravo iz razloga što prikazuje agresiju čina. Isječci na frontalnoj strani spomenika prikazuju tragove oštećenja i stradanja, a jedan od elemenata je i otvor za ekran koji simbolizira pogled iz zrakoplova gdje će se izmjenjivati povijesne snimke.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočila je obitelj Luke Andrijanića, njegovi suborci, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima te brojni uzvanici kojima se prigodno obratio Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara:

– Dugo vremena smo se zalagali da se na neki način ovjekovječi ono što je Luka napravio. Ovo je spomenik čovjeku koji je napustio svoju državu, Bosne i Hercegovine, braniti Hrvatsku, kada su mnogi Vukovarci napuštali Vukovar i otišli u neke druge krajeve. Bila je potrebna nevjerojatna hrabrost doći iz drugih krajeva i braniti Vukovar. Vukovarcima je dužnost bila braniti svoje domove, a ljudima koji su došle sa strane možemo samo ‘skinuti kapu’. Sjećam se dana kad je oboren zrakoplov i svatko od nas, bez obzira na kojem položaju je bio, tada je imao srce veliko kao kuća. Drago mi je da će ovaj spomenik biti na vječno sjećanje i kao podsjetnik da su ovdje bili hrabri i veliki ljudi. Neka u sjećanju svih nas živi Luka i svi koji su za našu Hrvatsku dali svoje živote. Dok nas ima, njegovih suboraca, ljude ćemo podsjećati na žrtvu Vukovara – između ostaloga je rekao Josić.

Spomen-obilježje prekriveno hrvatskom zastavom svečano su otkrili roditelji Luke Andrijanića, Jela i Pejo, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić. Podno spomen-obilježja obitelj Luke Andrijanića položila je aranžman te su upaljene svijeće.

– Grad Vukovar odlučio je Luki Andrijaniću i njegovom herojskom činu odati počast izgradnjom spomen-obilježja. Želimo ostaviti trajnu uspomenu, ali na ovaj način odati pijetet prema Luki i svim njegovim suborcima, braniteljima koji su položili svoje živote u obrani Vukovara – naglasio je gradonačelnik Ivan Penava.

Izgradnja spomen-obilježja sufinancirana je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara te Ministarstva hrvatskih branitelja.