Luka Burilović: Koronakriza pokazala važnost ulaska u EU

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Mostaru je održan Gospodarski forum „Ulazak RH u EU, odraz na razvoj gospodarstva” na kojemu je predsjednik HGK Luka Burilović naglasio kako je ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju strateški hrvatski interes.

– Bosna i Hercegovina druga je domovina hrvatskoga naroda, a u njoj posluju i brojne hrvatske tvrtke. Put Hrvatske do članstva bio je mukotrpan, ali ulaskom u EU višestruko je profitirala; otvorilo nam se novo tržište, ukinute su carinske barijere, a pritom nismo izgubili tradicionalna tržišta, jer BiH nam je i dalje jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera – izjavio je Burilović u Mostaru.

Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU  na tu temu je konkretizirao:

– Hrvatska je od 2014. do 2020. godine ugovorila 11,1 milijardi eura iz EU fondova, a neki od strateških, velikih projekata koji se sufinanciraju tim sredstvima su i izgradnja Pelješkog mosta s 357 milijuna eura i nadogradnja Zračne luke Dubrovnik s 95 milijuna eura.

Burilović je još prisnažio kako bi Hrvatska mnogo teže izišla iz koronakrize da nije članica EU iz koje očekuje pomoć za oporavak od 23 milijarde eura.

FOTO: screenshot