Luka Burilović traži kaznu za vlasnika portala Vinkulja.hr i njegova odvjetnika zbog „uvrede” Republike Srpske!?!?

Kako su čitatelji našega portala već ranije obaviješteni, predsjednik HGK Luka Burilović podnio je protiv nas tužbu radi nanošenja štete njegovoj časti i ugledu u kojoj traži naknadu štete od 30.000 kuna. Povod za tužbu bio je naš članak „Ne daj se Luka… Onda kad najviše ne možeš, tad najviše moraš!”. Parnica se vodi pred Općinskim sudom u Vinkovcima, a trenutačno je u fazi očitovanja na podnesak tužitelja, tj. Luke Burilovića.

Zbog naglašenog interesa javnosti za dotični sudski postupak smatramo potrebnim izvijestiti o tijeku istog; posljednjim podneskom uvaženi tužitelj, uz ostalo, očituje se na navode iz našeg odgovora na njegovu tužbu u kojem smo Republiku Srpsku nazvali „omraženom”. Tužitelj Luka Burilović – koji se prema vlastitom priznanju svojedobno ondje, točnije u Banja Luci, stručno usavršavao – predlaže da se gore potpisanom novinaru i njegovu odvjetniku Hrvoju Plavšiću izrekne novčana kazna u iznosu od po 2.000 kuna zbog, citiramo: „Nepoštivanja tužitelja i suda.”!?

Konkretno, za tužitelja je sporan sljedeći dio odgovora na tužbu:

Stoga tužitelj predlaže sljedeće:

Niti uz najbolju volju i maksimalno naprezanje frontalnog režnja mozga nije nam moguće dokučiti smisao takvog prijedloga s obzirom na uvriježeno stajalište prosječnog pripadnika hrvatskog naroda – a posebno hrvatskog branitelja! – za kojeg Republika Srpska predstavlja zločinačku, a za prosječnog pripadnika bošnjačkog naroda genocidnu tvorevinu. Dakle, pažljivo smo birali riječi kako ne bismo povrijedili osjećaje Milorada Dodika i tako eventualno riskirali još jedan sudski proces.

Nejasno nam je na koji način i kakvim logičkim tumačenjem bi to trebalo predstavljati nepoštivanje tužitelja i suda, a pogotovo zbog čega bi takva kvalifikacija trebala biti sankcionirana.

Posebnu dozu naše konsternacije izazvala je konstrukcija tužitelja navedena u posljednjem podnesku da se za njega spornim tekstom, koji se odnosi isključivo na lik i djelo Luke Burilovića, citiram: „…diskriminira i Domovinski rat”.