Mađarski konzul Magdó u nastupnom posjetu vukovarskoj gradskoj upravi

U nastupni posjet vukovarskoj gradskoj upravi stigao je da novi generalni konzul Mađarske u Osijeku János Magdó.

– Bila je ovo dobra prilika za konstruktivan razgovor prilikom kojeg je utvrđena izvrsna suradnja Vukovara s mađarskim konzulatom u Osijeku kao i mađarskom zajednicom na području Vukovara. Razgovarali smo o aktualnim situacijama kako u Hrvatskoj, tako i u Mađarskoj, a predstavljene su i mogućnosti buduće suradnje u raznim sferama poput gospodarstva, ekonomije i turizma. Dali smo do znanja da stojimo na raspolaganju za suradnju, kao i to da u mađarska zajednica u nama uvijek može partnera i prijatelja, što je vidljivo i na do sada brojnim realiziranim zajedničkim projektima poput izgradnje Mađarskog doma u Vukovaru. Zahvaljujem se generalnom konzulu na posjeti te sam siguran kako su ovakvi susreti sjajan temelj suradnje dviju susjednih država na obostrano zadovoljstvo i korist – rekao je ovom prilikom vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Konzul Magdó zahvalio je Penavi i njegovim suradnicima na gostoprimstvu rekavši kako je ovo njegov prvi sastanak s jednim hrvatskim gradonačelnikom.

– Razgovarali smo o povijesti grada, ratnim stradavanjima i čuvanju uspomena na Domovinski rat. Vukovar je danas uistinu lijep grad i čestitam gradonačelniku na njegovoj obnovi. U protekla sam tri mjeseca četiri puta posjetio Vukovar i uvijek ću se rado vraćati ovdje. Razgovarali smo o mađarskoj zajednici u Vukovaru i zahvaljujem Gradu na pomoći i podršci. Mađarska zajednica je nažalost mala i broj članova je u opadanju pa smo razgovarali i općenito o demografskim problemima u Vukovaru i Slavoniji te kako taj trend uz pomoć ekonomskog rasta promijeniti. Složili smo se da su potrebne nove investicije kako bi se ljudi zadržali na ovim područjima – poručio je Magdó nakon sastanka kojemu je nazočila i Rozalija Jakumetović, predstavnica mađarske nacionalne manjine u Vukovaru, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara kao i predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Vukovara.

Riječi je bilo i o potpisivanju povelje prijateljstva između dva grada na Dunavu, Vukovara i Dunaújvárosa.
– Nadam se da ćemo imati još puno ovakvih sastanaka jer ću u naredne četiri godine dati sve od sebe da naša suradnja bude još bolja – prisnažio je u zaključku Magdó.