Mala škola sporta u organizaciji DSR Sportancija u okviru programa Aktivna Jarmina

Društvo za sportsku rekreaciju Sportancija iz Jarmine pokreće Malu školu sporta. Posrijedi je sportsko-rekreacijski program namijenjen djeci predškolske i školske dobi s ciljem promocije sporta i poticanja na bavljenje tjelesnom aktivnošću među populacijom Jarmine i okolnih mjesta.

– Ovo će biti samo jedna od aktivnosti našeg godišnjeg programa pod nazivom Aktivna Jarmina. Među ostalim planiramo organizirati i Sportsko ljeto za djecu i mlade, a tu su i organizacija malonogometnih turnira i još neko sportsko-rekreativno događanje – izvijestio je Marko Mikulec, predsjednik DSR Sportancija.

Ekipa koja stoji iza Sportancije postavila je još pri osnutku pred sebe nekoliko ciljeva, a ovaj program namijenjen najmlađim Jarminčanima je bio jedan od glavnih.

– Smatramo da u Jarmini postoje brojne hvalevrijedne inicijative i programi koje provode ostale udruge civilnog društva, a svima nam je cilj razvoj naše lokalne zajednice, promocija Jarmine i obogaćivanje društvenog života mještana. Ovaj sportski program je na svoj način jedinstven jer je istovremeno namijenjen i za djevojčice i dječake, a nije orijentiran na jedan konkretan sport, već djeca stječu osnove različitih sportova i na taj način razvijaju brojne vještine. Tako će neki možda steći ljubav i zainteresiranost prema određenom sportu koji će u budućnosti možda odabrati za sebe i postati profesionalni sportaši, dok će drugima jednostavno odgovarati kombinacija različitih aktivnosti – dodao je Mikulec.

Cilj Male škole sporta je uključivanje što većeg broja djece u dodatne sportske aktivnosti, ne računajući na tjelesnu i zdravstvenu kulturu u sklopu školskog obrazovanja.

– Na taj način dodatno želimo utjecati na stvaranje navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Također, roditeljima želimo ponuditi program koji se provodi u Jarmini te na kojem će im djeca kvalitetno provoditi svoje vrijeme, a da ih pritom ne moraju voditi u Vinkovce. Pod vodstvom kineziologa oni će na zanimljiv i primjeren način, te kroz igru učiti osnovne oblike kretanja, kao i elemente različitih sportova. Ovaj je program nastao po uzoru na tzv. univerzalne sportske škole koje se već provode diljem Hrvatske – otkrio je Ivan Škof član udruge koji je informirao i o tome da je program namijenjen djeci od 4 do 10 godina te da će skupine brojati 15 do 20 polaznika.

– Jedna skupina već je popunjena. Polaznici će na inovativan i zabavan način učiti i stjecati osnove različitih sportova poput atletike, rukometa, gimnastike, košarke, tenisa, baseballa, aerobika, plesa, juda…, pritom razvijajući osnovne motoričke i kognitivne sposobnosti. Program će provoditi mladi i educirani kineziolog s iskustvom rada s djecom – naglasio je Škof.

Za početak je predviđeno da se program odvija u sklopu dvorišta i igrališta jarminačke osnovne škole i to dvaput tjedno u poslijepodnevnim satima. Početak je predviđen već od ovoga tjedna.

– Želja nam je među ostalim nekoliko puta odvesti djecu i na bazen u Vinkovce kako bi prošli i kroz školu plivanja jer smatramo kako mnoga djeca u ruralnim krajevima jednostavno nemaju priliku naučiti plivati, pa se nadamo da ćemo i to uspjeti ostvariti. Kako će dolaziti zimsko vrijeme, bit će nam potreban i zatvoren prostor, pa se nadamo da ćemo tu naići na podršku Općine Jarmina i mjesne osnovne škole koja ima veliku sportsku dvoranu koja bi se mogla dodatno iskoristiti. Kako se udruga financira iz vlastitih izvora i članarina, program će djelomično sufinancirati roditelji, dok ćemo jedan dio pokriti iz sredstava koja ostvarimo u sklopu natječaja Općine Jarmina za udruge u 2022. godini – poručio je za kraj Marko Mikulec.