Maloljetni Mirkovčani zatečeni u počinjenju kaznenih djela, no policajac i sumještanin ih – pustio!?

Već smo izvijestili o tome da je 22. srpnja ove godine u Mirkovcima na jednoj obiteljskoj kući osvanuo uvredljiv grafit koji veliča zločin i potiče na mržnju. Naime, napis 22. 7. ’91. oslikan u bojama srpske zastave aludira na događaj koji se toga datuma dogodio na tzv. Privlačkom putu u Mirkovcima gdje su u zasjedi tamošnjih pobunjenika poginula trinaestorica hrvatskih branitelja, pripadnika 3. satnije iz Županje. 

Informirali smo i o tome da su  zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Javno poticanje na nasilje i mržnju i Oštećenje tuđe stvari nekoliko dana kasnije uhićena dva maloljetnika iz Mirkovaca nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje.  

Mjesec i pol dana kasnije portal Vinkulja.hr dolazi do neslužbenih saznanja o tome da je dotični dvojac u počinjenju spomenutih kaznenih djela zatečen od strane dvoje policijskih službenika. Vođa ophodnje (u kojoj je, neslužbeno i navodno, uz njega bila i policijska vježbenica), prema informacijama kojima raspolažemo, bio je S. M. (policijski službenik srpske nacionalnosti iz Mirkovaca, podaci poznati redakciji) koji počinitelje nije sankcionirao nego ih je, bez privođenja i prijave, pustio da se udalje s mjesta događaja. I o tome šutio dok su istovremeno njegove kolege iz Policijske postaje Vinkovci tragali za počiniteljima.

Kada je maloljetni dvojac napokon otkriven, klupko se počelo odmotavati. Jedan od počinitelja navodno je izjavio da ih je pri počinjenju kaznenih djela koja im se stavljaju na teret zatekao policajac i sumještanin S. M. koji ih pritom nije niti sankcionirao, niti prijavio.

U kontekstu navedenog Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj u ponedjeljak, 4. rujna, poslali smo upit o tome je li točno da je maloljetne delikvente motivirane mržnjom u počinjenju kaznenih djela zatekao policijski službenik S. M. koji ih je unatoč tome pustio ne evidentirajući događaj te je li protiv policajca S. M. zbog ovog propusta pokrenut disciplinski postupak. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.