Marija Ratkić iz Plinare istočne Slavonije na biro i to bez otpremnine!

Marija Ratkić do pretprošloga petka bila je direktorica Plinare istočne Slavonije „s premijerskom plaćom”. No, od pretprošle subote stvari su joj krenule nizbrdo, a život joj se okrenuo naglavačke; pritvorena je kao osumnjičenica u financijski najtežoj aferi u Hrvatskoj svih vremena. Brodolom života, praktički…

Još početkom prošloga tjedna podnijela je ostavku na dužnost direktorice PIS-a. Pretpostavlja se iz taktičkih razloga, kako bi ubrzala puštanje na slobodu (dakle, ni teoretski ne može ponoviti kazneno djelo koje joj se stavlja na teret). Tim činom, međutim, praktički prestaje i njezin radni odnos u tvrtki u kojoj je provela posljednje 23 godine. Njezin ugovor ima oznaku tajnosti, pa su detalji nedostupni javnosti. No, dobro informirani izvor kaže kako je Ratkić u novonastalim okolnostima postala jedna od oko 110 tisuća radno sposobnih osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. I još nešto što intrigira javnost; Plinaru istočne Slavonije napustila je bez otpremnine!

A krajem prošloga tjedna Ratkić je odlukom Časnoga suda Hrvatske demokratske zajednica VSŽ isključena iz stranke. Donedavni stranački kolege zanemarili su pritom presumpciju nedužnosti. Riječ je o jednom od temeljnih načela suvremenog sustava ljudskih prava i ima ključnu ulogu u osiguravanju prava osoba koje se nalaze u kaznenom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivnja. Podsjećamo, onako usput, kako je USKOK odmah u startu aktualne afere u eter pustio spoznaju da se Ratkić u njoj nije materijalno okoristila. Bolje upućeni tvrde kako USKOK s tim zasigurno ne bi izišao van da to nije ne 100 posto, nego milijun posto tako.

Ratkić – koja je sinoć puštena iz istražnog zatvora u Remetincu – je ostala tako bez posla i članstva u HDZ-u. Ali, ne i bez statusa omiljene župljanke vinkovačke Župe Presvetog Srca Isusovog. U potrazi za potvrdom informacije da je Marija Ratkić članica Ekonomskog vijeća spomenute vinkovačke župe naletjeli smo na rečenicu:

– Marija Ratkić je duša od žene, oličenje dobrote – rekao nam je sugovornik koji nam je potvrdio navedenu informaciju i kojeg ćemo iz valjda razumljivih razloga ostaviti neimenovanim.

Činjenica jest da je donedavna direktorica Plinare istočne Slavonije uvažena i cijenjena u ovoj vinkovačkoj župi čiji su je župljani svojevremeno izabrali u spomenuto župno tijelo. Ugled joj, sudeći prema benevolentnim izjavama župljana, očito nije narušila plinska afera koja posljednjih desetak dana potresa Hrvatsku. U kojoj se, ponavljamo, Marija Ratkić prema navodima USKOK-a nije materijalno okoristila.