Marin Piletić predstavio dio HDZ-ovog programa koji se odnosi na djecu, mlade i kvalitetniji život svih

IZVOR: HDZ

Program Hrvatske demokratske zajednice #Za sve izazove koji se odnosi na djecu, mlade i kvalitetniji život upredstavljen je u Lipiku. Nositelj liste HDZ-a u 5. izbornoj jedinici Marin Piletić na konferenciji za medije podsjetio je na sve do sad učinjeno, ali i na sve ono planirano u novom mandatu kroz programski dio Vitalna Hrvatska.

Danas ovdje u Lipiku ponovno šaljemo jasnu poruku cjelokupnoj Hrvatskoj javnosti da Hrvatska demokratska zajednica nakon 8 godina upravljanja Hrvatskom uz sve prebrođene krize, uz jasnu politiku državnog intervencionizma, upravo u onim segmentima gdje je prevencija, pomoći, podrška trebala. Ukupno 6 paketa Vlade RH u iznosu 7,7 milijardi eura omogućili su sačuvati standard hrvatske obitelji. Shvaćajući koliko je za uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku važna zdrava, sretna i uspješna obitelj, upravo zbog toga smo u svom poglavlju našeg programa “Za sve izazove” posvetili svim generacijama obitelji, posebnu pozornost za sljedeće četiri godine, započeo je Piletić.

Nakon što smo izgradili, dogradili 800 vrtića, rekli smo da krećemo dalje i da svako dijete U Hrvatskoj do 2028. imat će svoje mjesto u vrtiću. Roditeljima smo omogućili jednokratne i novčane naknade za dijete, ali i uvećali naknade tijekom korištenja rodiljinog dopusta. Od 01. ožujka 2024. udvostručili smo obuhvat korisnika dječjeg doplatka kao što smo i udvostručili sam iznos dječjeg doplatka za više od 511 tisuća djece u Hrvatskoj. Tim tempom nastavljamo i u sljedeće četiri godine, povećavamo i iznose dječjeg doplatka, povećavamo i udvostručujemo iznos jednokratne naknade za dijete, radimo nove vrtiće!, rekao je Piletić.

Govorilo se i o cjelodnevnoj nastavi. Prema Piletićevim riječima: “To je ne samo demografska mjera, veći i obrazovna. Na način da će svako dijete provesti do podnevni dio unutar škole, odraditi sve svoje obaveze, a onda u poslijepodnevnim satima uskladiti raspored roditelja i školskih obveza, kako bi slobodno vrijeme mogli provesti zajedno.”!

Tema su bile i plaće. “S obzirom da smo prosječnu plaću u Hrvatskoj povećali za 65% u proteklih osam godina, cilj nam je sa postojeće prosječne neto plaće u Hrvatskoj od 1239 eura, prosječnu plaću dovesti u razinu minimalno 1600 eura u Hrvatskoj i tako osnažiti sve hrvatske obitelji.”

Nove mjere predviđene su i za majke, umirovljenike i korisnike Zaželi projekta.

Majkama smo najavili nakon što smo 2019. uveli onaj dodatan mirovinski staž od 6 mjeseci za svako dijete da ćemo to također povećati na godinu dana za svako novorođeno dijete i time omogućiti kvalitetnije mirovine majkama, ženama. Sada prosječnu sveukupnu hrvatsku mirovinu sa 580 eura koja je u mandatu ove vlade narasla za 63%, dodatno uvećati da prosječna mirovina u Hrvatskoj bude minimalno 750 eura. Uz to nakon što smo isplatili 8 jednokratnih novčanih primanja za umirovljenike sa nižim primanjima, najavili smo i zakonsku izmjenu zakona o mirovinskom osiguranju na način da ćemo taj jednokratni novčani dodatak na godišnjoj razini uvrstiti kao zakonsko pravo. Moći će ga dobiti svi umirovljenici i bit će povezan sa njihovim godinama mirovinskog staža. Do 2026. u 18 hrvatskih županija, bit će izgrađen novi Centar za starije osobe, sa smještajnim kapacitetima i sa pružanjem izvan institucijskih usluga za naše starije. Nastavljamo i sa Hrvatskim patentom Zaželi koji je ova Vlada uvela kao novost 2017., a ovih tjedana potpisujemo ugovore sa gotovo sve do jednom općinom, gradom u Hrvatskoj, koji će provoditi taj program, ne više u razdoblju od godinu dana, već u sljedeće tri godine. A to vrijeme si ostaviti da tu uslugu onda učinimo konstantnom i za zaposlene i za potrebite. Sa ovim našim programom „Vitalna Hrvatska“, želimo poslati jasnu poruku da u sljedeće četiri godine, nakon što smo donijeli strategiju demografske obnove Hrvatske, želimo donijeti i kvalitetnu strategiju migracijske politike i tako nakon dvije godine pozitivnog migracijskog salda u Hrvatskoj, učiniti ju i uspješnom i vitalnom!, završio je Piletić.