Mario Banožić u trokoraku zavladao Vukovarsko-srijemskom županijom

FOTO: Facebook

Mario Banožić je u tišini (i iz Zagreba!) uspio ostvariti sve osobne političke ciljeve vezane uz utvrđivanje položaja u stranačkoj bazi. Nakon izuzetno prljavih unutarstranačkih izbora u kojima je pobijedio Josipa Dabru&co. Banožić je uspio izgurati i Damira Dekanića; najprije kao kandidata za vukovarsko-srijemskog župana, a potom i kao pobjednika na svibanjskim lokalnim izborima.

No, da mu je bilo lako – nije ni blizu istini!

Istina je i kako je Banožić tog izbornog HDZ-ovog studenog jutra godine Gospodnje 2020. imao „poguranac” od Plenkovića. Iako je „veliki vođa” tijekom cijele kampanje kliktao „neka pobijedi najbolji kandidat”, te je nedjelje Plenković ipak k’o grom iz vedra neba jasno dao do znanja kako je upravo Banožić njegov izbor. A ne Dabro, čime su otočkom izazivaču sve dotadašnje odrađene akcije pale u vodu.

Pobjedom na unutarstranačkim izborima uspio je u nadolazećim tjednima i mjesecima, milom ili silom, disciplinirati sve one stranačke drugove koji ga ne podnose. Neki su otišli u druge političke vode, dok su drugi postali njegovi poslušni vazalčići koji su osigurali političko preživljavanje unutar HDZ-a, pa čak i poneku sinekuricu u županijskim strukturama.

Uza sve probleme koje (je) HDZ ima(o) na području Vukovarsko-srijemske županije, u prvom redu gledajući nove gubitke načelničkih pozicija po velikim općinama i gradovima (Gunja, Drenovci, Cerna, Županja, Vukovar…), ali i probleme koji su dočekali novog župana Damira Dekanića, Banožić je ipak uspio maestralno odraditi zadatak u kojem HDZ nije smio izgubiti i poziciju župana.

Čak je i relativni neuspjeh na izborima za Županijsku skupštinu (16 osvojenih od potrebnih 19 mandata za natpolovičnu većinu) već u „prvoj sekundi sučeve nadoknade” pretvorio u svoju pobjedu pridobivši sebi po dva „neslomljiva” suverenista i ljude s liste Tomislava Panenića te je tako svim oponentima pokazao kako mu za sastavljanje većine neće biti potrebni vječiti partneri HDZ-a iz redova SDSS-a.

Da je Banožić apsolutni gazda županijskog HDZ-a govori i činjenica kako je, mimo ikakvog upita prema vinkovačkom HDZ-u na čelu s Ivanom Bosančićem, uspio progurati na županijsku listu Dražena Milinkovića, a konačna demonstracija sile bila je postavljanje istog za predsjednika Županijske skupštine.

Premda to javno nitko nikada u HDZ-u neće priznati, poslana je poruka i bivšem županu Boži Galiću koji je bio na ponižavajućem 22. mjestu na listi za Županijsku skupštinu. Usporedno tome, Banožić je dobio i predsjednika vinkovačkog Gradskog vijeća u osobi Vedrana Čuljka, osobnog prijatelja i sina političkog mentora Tomislava.

Neki će Banožiću sigurno i predbaciti gubitak Vukovara i Županje, no istini na volju, vinkovački HDZ, odnosno struja tog vinkovačkog HDZ-a kojoj Banožić pripada, u vukovarskom HDZ-u uvijek je imao latentnog protivnika još od doba Petra Mlinarića i Vladimira Štengla tako da im snažan vukovarski HDZ u načelu i ne odgovara, ma šta oni na tu temu govorili u javnom prostoru. Sa Županjom, politički inferiornog značaja u odnosu na Vukovar, ipak je drugačija priča jer je tamo izgubio čovjek iz Banožićevog kruga djelovanja (Davor Miličević) od dojučerašnjeg stranačkog druga Damira Juzbašića koji je na pristojan način od samog Banožića „izguran” iz stranke.

Koji su daljnji Banožićevi koraci pokazat će ovo vruće ljeto u koje smo već kročili. To će se najbolje vidjeti kroz pročelnička i direktorska mjesta županijskih firmi u kojima su Galićevi kadrovi. Zadrži li se najuži krug Galićevih suradnika i u sljedećem razdoblju, onda će ova teza o Banožićevoj vladavini pasti u vodu. Međutim, promijeni li Banožić Galićeve ljude na ključnim pročelničkim (formalno, to ne radi Banožić već župan Dekanić putem javnog natječaja) i direktorskim pozicijama, onda će definitivno demonstrirati suverenost u svojoj vladavini!

Ukoliko u tome uspije, takvu vlast unutar županijskog HDZ-a posljednji je imao odavno zaboravljeni Petar Čobanković, jedini kojeg su slušali i vinkovački i vukovarski HDZ-ovci. Potom, po inerciji – i svi ostali.