Marta Huber i „Priča o jednoj lopti”

Marta Huber i “Priča o jednoj lopti”

Priča o jednoj lopti” naslov je dječje povijesne slikovnice o Županji čija autorica Marta Huber, inače kustosica Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera u Županji, ideju o njezinu stvaranju prema vlastitom priznanju dugo nosi u sebi.

– Budući da se u muzeju često susrećem s vrtićkom i školskom djecom i povijesni narativ pokušavam prilagoditi njihovom dobu i uzrastu, često sam razmišljala o tome da bi im kroz dobru vizualizaciju i crteže svi ti događaji, godine, okolnosti bili razumljiviji. S druge strane, zadnjih dvije godine se intenzivnije „družim“ sa slikovnicama, jer sam postala majka pa svojoj djevojčici svakodnevno pokušavam prenijeti ljubav prema čitanju. Možemo reći da se u ovom projektu na najbolji način ispreplelo privatno i poslovno – podvlači Marta Huber.

Edukativne publikacije za djecu i mlade danas su, kaže naša sugovornica, još uvijek slabo zastupljene u ukupnoj izdavačkoj djelatnosti hrvatskih muzeja. Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji dosad nije imao niti jednu ovakvu publikaciju.

– Ovime smo htjeli promijeniti tu praksu. Svjesni smo koliko su knjige, a time i slikovnica važne u djetetovom razvoju i otkrivanju novih svjetova, one trebaju biti sastavni dio djetetova života od rođenja. Muzejski sadržaj želimo prezentirati na način koji će biti razumljiv i primjeren djeci i mladima. Cilj nam je povećati interes, znatiželju, poštovanje i ljubav prema lokalnoj baštini – dodaje Huber uz napomenu da je slikovnica tekstualno možda više prilagođena starijoj djeci i mladima, no isto tako naglašava kako će živopisne slike svakako ponukati i one malo mlađe da otvore slikovnicu i prelistaju sadržaj.

Slikovnica govori o jednom segmentu prošlosti našeg grada, točnije o razdoblju kraja 19. i početka 20. stoljeću kada zbog velikih hrastovih šuma dolaze industrijalci iz Engleske i u Županji grade tvornicu tanina. Slikovnica govori i o prvoj lopti u Hrvatskoj koja je s Englezima došla u Županju, o ljubavi između industrijalca Freda i šokice Katarine, ali i o životu u slavonskom selu prije stotinjak godina. Slikovnicu je ilustrirao Mislav Lešić-Đurakov, a suradnica na slikovnici bila je Katarina Berać Vuić, autorica kratkih pojmova koji se pojavljuju na svakoj stranici, kao i kviza kojim čitatelji nakon pročitane slikovnice provjeravaju svoje znanje.

– Uz Mislava, Katarinu i mene na slikovnici je radila i Katarina Bušić, autorica pogovora na koricama slikovnice – napominje još Marta Huber.

Slikovnica je tiskana u 500 primjeraka, a službenu promocija bit će održana u veljači 2023. godine, za vrijeme trajanja Šokačkog sijela. Do tada, svi zainteresirani od 1. prosinca slikovnicu mogu kupiti u Zavičajnom muzeju Stjepana Hubera.