Matea Ležaić s Plastuzom osvojila 2. mjesto u 28. izdanju projekta Europa u školi

Vinkovčanka Matea Ležaić osvojila je 2. mjesto u natjecanju učenika 3. i 4. razreda srednje škole iz likovnih radova održanom u 28. izdanju projekta Europa u školi koje je okupilo čak 980 sudionika iz cijele Hrvatske.

Kao završnica projekta u Europskom domu u Zagrebu upriličena je svečana dodjela priznanja i nagrada za učenike koji su na natjecanju osvojili jedno od prva tri mjesta.

– Zadana tema u natjecanju likovnih radova bila je „Je li ovo smeće ili bi moglo biti umjetnost?”, a meni je sinula ideja koju sam uz pomoć mentorice Sanje Merc pretočila u rad naziva Plastuza – pojašnjava Matea, inače učenica 3. f razreda vinkovačke Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Što/tko je, zapravo, Plastuza?

– To je zapravo lik iz grčke mitologije Meduza, vještica koja je pogledom ljude pretvarala u kamen. Moja ideja jest da umjesto zmija, koje je Meduza inače imala na glavi, osvanu plastične vrećice. Tako je nastala Plastuza koja šalje jasnu poruku o tome da čuvamo Zemlju od onečišćenja plastikom, što je jedan od najvećih problema današnjice. Možda niste znali, ali svake minute jedan kamion plastičnog otpada završi u moru. Nastavimo li tako, za trideset godina će u svjetskim morima biti više plastike nego riba, što neće samo utjecati na naš ekosustav nego i na naše zdravlje – dodaje Matea koja je i na prošlogodišnjem izdanju projekta Europa u školi zauzela 2. mjesto, tada u kategoriji učenika 1. i 2. razreda srednje škole.

– Vjerujem da će dogodine biti treća sreća pa da ću dohvatiti i 1. mjesto. Svakako hvala mentorici Sanji Merc i školskim kolegama na podršci – zaključuje Matea Ležaić.

Inače, dodajmo za kraj da je Europa u školi projekt koji uvođenjem europskih tema u školstvo želi pomoći mladim ljudima kako bi razvili vještine koje im pomažu u suočavanjima s izazovima modernoga društva.