MEĐUNARODNI DUNAVSKI FESTIVAL U ULMU Dekanić i Rapp o suradnji VSŽ i Baden-Württemberga

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem nazočilo je otvaranju 12. Međunarodnog dunavskog festivala u Ulmu i Novom Ulmu. Riječ je međunarodnom festivalu koji obuhvaća deset Dunavskih regija iz deset država koji se održava svake dvije godine i privlači velik broj posjetitelja iz cijele Dunavske regije i drugih dijelova Europe.

Ove godine tijekom deset dana trajanja festivala očekuje se preko 360.000 posjetitelja koji će imati prilike posjetiti i po prvi puta kupiti delicije i tradicionalne slavonske prehrambene proizvode na štandu tvrtke Agro-klaster te se upoznati s turističkom i kulturnom ponudom i potencijalima Vukovarsko-srijemske županije na posebnom štandu Dunavskih regija.

Svečanom otvaranju festivala prethodio je Gospodarski forum u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i turizma Baden-Württemberga o prilikama koje pruža Dunavska regija. Ključne teme Foruma povezane su s budućnošću gospodarstva u Dunavskoj regiji s naglaskom na razvoj kratkih lanaca opskrbe u vremenima oporavka i nestabilnosti, a bilo je riječi i o bioekonomiji kao poticatelju stvaranja novih lanaca vrijednosti, digitalizaciji te utjecaju rata u Ukrajini na europsko gospodarstvo.

Na marginama Foruma vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić susreo se državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva, rada i turizma Patrickom Rappom te su razmotreni oblici suradnje dvije strane s naglaskom jačanja suradnje u području gospodarstva i turizma.

S ciljem upoznavanja s potencijalima Vukovarsko-srijemske županije župan Dekanić uputio je poziv državnom tajniku Rappu te je time otvorio mogućnost njegova posjeta do kraja godine.

– U području gospodarstva i turizma očekujemo konkretne oblike suradnje koji će rezultirati konkretnim projektima između Vukovarsko-srijemske županije i Baden-Württemberga te će u tom smislu poticati institucije Vukovarsko-srijemske županije i gospodarstvenike s područja županije na jačanje svih oblika suradnje – rekao je Dekanić.

U radu Foruma sudjelovali su i predstavnici Razvojne agencije Vukovarko-srijemske županije, Eko-sustava, Agro-klastera i Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije.

Održana je radna sjednica Dunavsko-savske suradnje na kojoj je sudjelovalo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, a koja za cilj ima obnovu i jačanje suradnje među sudionicima nakon vremena pandemije te u uvjetima povećane nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini. Dunavsko-savska suradnja obuhvaća predstavnike regionalnih vlasti Ulma iz Baden-Württemberga i Novog Ulma iz Bavarske, Vukovarsko-srijemske županije, Vukovar, Vinkovce te Ilok iz Hrvatske, zatim Županiju posavsku i Orašje iz Bosne i Hercegovine te Novi Sad, Sombor i Autonomnu pokrajinu Vojvodine iz Republike Srbije.