Mercedesom srpskih registracija potegnuo do čak 253,6 km/h! Kazna? 5.000 kuna i mjesec dana bez vozačke…

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske nisu evidentirane prometne nesreće. Međutim, posljednjih nekoliko dana policijski službenici PU vukovarsko-srijemske evidentirali su više grubih kršenja prometnih propisa i to prekomjernih prekoračenja brzine kretanja na cesti izvan naselja i u naselju, upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom i drugih prekršaja.

Policijski službenici su 30. travnja u 10.33 sati na autocesti Zagreb-Lipovac u prekoračenju dopuštene brzine kretanja zatekli 56-godišnjaka koji je u osobnom automobilu imao ugrađen uređaj koji ima za cilj ometanje ili otkrivanje uređaja koje koriste ovlaštene osobe za nadzor prometa na cestama. Vozaču je uručena obavijest o počinjenom prekršaju s izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna, ali i naređeno uklanjanje uređaja. 

Na autocesti je 1. svibnja u 13.08 sati zatečen i 39-godišnjak koji je upravljao Mercedesom srpskih registracijskih oznaka krećući se brzinom od čak 253,6 km/h! Vozaču je izdan Prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5.000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području RH u trajanju od mjesec dana.

Nešto kasnije istog dana na autocesti, 40-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom upravljao osobnim automobilom Volkswagen njemačkih registracijskih oznaka, dok se kao putnik u vozilu nalazio vlasnik vozila. S obzirom na utvrđene prekršaje, vozaču je izdan Prekršajni nalog s novčanom kaznom od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području RH u trajanju od tri mjeseca, dok je vlasniku vozila izdan Prekršajni nalog s novčanom kaznom od 3.000 kuna jer je ustupio vozilo na upravljanje osobi koja nije stekla pravo na upravljanje.

U 23.09 sati 3. svibnja 51-godišnjak je na autocesti upravljao Mercedesom švicarskih registracijskih brzinom od 237,6 km/h radi čega mu je uručen prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5.000 kuna i zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području RH u trajanju od mjesec dana.

U prekoračenju dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu 01. svibnja u 11.42 sati zatečen je 30-godišnjak koji je upravljao Volkswagenom vinkovačkih registracijskih oznaka, krećući se brzinom od 115 km/h u Bosutskoj ulici u Otoku, gdje je dopuštena brzina kretanja ograničena na 50 km/h. Vozaču je izdan Prekršajni nalog s novčanom kaznom od 10.000 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Iako su za prometne prekršaje predviđene znatne novčane kazne, neodgovorni pojedinci se ne odriču činjenja prekršaja i ne mijenjaju navike kršenja prometnih propisa. Budući da najgrublji prekršaji doprinose događanju najtežih prometnih nesreća, policijski službenici i nadalje će provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.