Meštrović: Problemi u školi nogometa postoje, ali oni se ne rješavaju „anonimkama”, nego – razgovorom!

Prošlotjednim trijumfom Cibalijine juniorske momčadi nad Hrvatskim dragovoljcem – i pripadajućim plasmanom u Prvu HNL – stavljena je točka na „i” uspješne natjecateljske sezone kroz koju su prokrstarile mlađe uzrasne selekcije vinkovačkog kluba. Krenimo od – kraja…

– Nakon dvije godine neuspješnog probijanja prema elitnom rangu, ispostavilo se da je treća bila sreća. Premda, ključna stvar na tom našem putu bio je dobar rad, kvaliteta i angažman tijekom cijele sezone, a doza sportske sreće uvijek je dobrodošla i ponekad potrebna. Da, pobijedili smo Hrvatski dragovoljac na penale za koje uvijek kažemo da su lutrija, ali na našoj pobjedi u konačnici nema ni najmanje mrlje. Zasluženo smo tu gdje jesmo, među najboljima – rekao je voditelj Cibalijine škole nogometa Goran Meštrović.

Na adresu trenera Petra Tomića i njegovih juniora stoga idu zaslužene čestitke. Cibalia je tako kompletirala triling u elitnom rangu mlađih uzrasnih kategorija u kojem participiraju stariji pioniri i kadeti. Kakve su bile njihove sezone?

– Stariji pioniri su pod vodstvom Siniše Sesara na kraju sezone bili deseti, s tim da su posebno nadahnuto odigrali proljetni dio u kojem su nanizali jako dobre rezultate.

Kadete je prvih nekoliko ovosezonskih kola vodio Mladen Bartolović koji je zbog zdravstvenih neprilika, nažalost, morao na bolovanje na kojem se još uvijek nalazi, no uskoro će i on, kako doznajemo, u Cibalijin „proizvodni pogon”. Dok je Bartol izbivao, na mjestu trenera kadeta zamijenio ga je naš sugovornik.

– Bilo je odlično, kadeti su na kraju bili sedmi s tim da su imali nekoliko bljeskova poput pobjede nad kasnijim prvakom Dinamom u Zagrebu, a pobijedili smo i doprvaka Osijeka, također u gostima, rezultatom 4:2, s tim da smo „zone Cesarini” vodili 4:0. To je nagovještaj da je generacija 2005/06. spremna za velike stvari, od nje u budućnosti možemo zaista mnogo očekivati.

Rezultati u mlađim kategorijama su važni, ali ne i presudni. U prvom planu trebala bi biti produkcija igrača za seniorsku momčad u kojoj je prošle sezone bilo vrlo malo Vinkovčana. Je li na pomolu promjena toga trenda?

– Već prošle sezone Miljanić, Valentić i Župarić participirali su u seniorskoj momčadi, kao i vratar Matić, Kamenicki i Tekmetarović. Kroz dvije-tri sezone možemo očekivati i ozbiljniju popunu seniorske svlačionice iz juniorskog inkubatora. Takav je plan, a potencijal postoji. Ne, ne bih o imenima, to može biti nezgodno i zbog daljnjeg razvoja tih mladića. Na njima je da dalje nastave raditi kao i dosad, a na nama je da usmjeravamo i obvežemo ugovorima one najperspektivnije. Što smo i počeli raditi. Dosad je potpisan veći dio ugovora s tim dečkima, kroz idući tjedan rješavamo još dvojicu-trojicu. Pritom moram pohvaliti angažman sportskog direktora Zorana Tomića koji je unatoč brojnim obvezama oko seniorske ekipe maksimalno uključen i u kadrovsku problematiku omladinske škole.

Oko koje je dosta polemike i lošeg PR-a, nezadovoljnih roditelja, anonimnih dopisa…

– Određenih propusta i manjkavosti zasigurno ima, ponajprije se to odnosi na nedovoljan broj trenera što nam generira stanovite probleme u radu. No, imajući u vidu sve objektivne okolnosti, dobro smo organizirani. A nezadovoljnih roditelja uvijek je bilo i uvijek će biti. Odgovorno tvrdim da se u školi nogometa radi pošteno i pravedno. Probleme koji su prisutni, i od kojih ne bježimo, ne rješavaju se anonimnim pismima i kuloarskim, ničim utemeljenim pričama po gradskim kafićima, nego otvorenim dijalogom na koji smo uvijek spremni. Vrata mog ureda otvorena su apsolutno svima.

Dakle, život u Cibalijinoj školi nogometa nije cvjetna livada, ali stvari idu nabolje. A i rezultati ne trpe…

– S tim da treba uzeti u obzir i loše uvjete u kojima radimo. Prije svega to se odnosi na terene koji su neadekvatni, pogotovo u kasnojesenskom i ranozimskom razdoblju. Međutim, izgradnjom terena s umjetnom travom, koji je sve izgledniji, ogroman broj naših problema će biti riješen. A rezultati će, sasvim sigurno, biti još vidljiviji. Kako na prvenstvenim ljestvicama, tako i u produkciji igrača – zaključio je Goran Meštrović.