MIKRO I MALI ZAJMOVI Za dvadesetak dana otvaraju se prijave za ove mjere

Ilustracija/PEXELS

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je potrebe poljoprivrednika uočene tijekom dosadašnje provedbe financijskih instrumenata – Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj te je donijelo odluku o ponovnom otvaranju prijava za Male zajmove za ruralni razvoj.

Kako će sve brzo ići, govori i činjenica kako je riječ o prikupljenim sredstvima povrata za što je u tijeku administrativna priprema.

Svrha provedbe financijskih instrumenata je poticanje rasta i razvoja te održanja likvidnosti poslovanja poljoprivrednika, prerađivača i drvoprerađivača. Uvjeti za financijske instrumente razlikuju od onih za dodjelu bespovratnih sredstava te su tako moguća ulaganja i u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja i druga ulaganja koja nisu moguća u okviru dodjele bespovratnih sredstava PRR 2014.-2020. godine.

HAMAG-BICRO-u ukupno je dodijeljena alokacija od 95,2 milijuna eura, ali je isplaćeno čak 105,6 milijuna eura za 2.098 krajnjih korisnika.

Prosječna kamata od početka provedbe na izdane Mikro zajmove za ruralni razvoj iznosi 0,23 %, a za Male zajmove za ruralni razvoj prosječna kamata iznosi 0,28%, dok kamate na investicijske zajmove od 2020. godine iznose 0,25% i 0,1% ovisno o razvijenosti jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave

Daljnje informacije bit će  dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a početkom ožujka 2024. godine.