Milanović: Banožić je diler državne imovine; MORH: Zašto je termin ‘diler’ blizak Predsjedniku?

Nastavlja se rat predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića. U popodnevnim satima Predsjednik RH odaslao je priopćenje u kojem tvrdi kako „ministar obrane Mario Banožić nastavlja sustavno zlostavljati vrh Hrvatske vojske i sve veći broj hrvatskih vojnika kojima i dalje uskraćuje isplatu pripadajućih materijalnih prava za uredno i zakonito izvršene zadaće.

I nakon što je izvanredni inspekcijski nadzor, kojega je pokrenuo sam ministar, utvrdio kako Glavni stožer OSRH i načelnik Glavnog stožera nisu postupali protivno zakonu u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, taj isti ministar opet je optužio admirala Roberta Hranja da postupa protivno Zakonu o obrani jer je pružio potporu Uredu predsjednika Republike slanjem vojnika na ceremoniju polaganja vijenca povodom obilježavanja 30. godišnjice ukopa hrvatskih branitelja poginulih u Kusonjama (5. veljače 2022.) i slanjem vojnika na ceremoniju polaganja vijenca na obilježavanju 30. godišnjice osnutka 2. Topničkog diviziona Đakovo kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Đakovu (5. veljače 2022.), nastavljaju iz Ureda Predsjednika RH.

Da mu poštivanje zakona nije osobina svjedočimo od početka njegovog političkog djelovanja: čim se dočepao upravljanja državnom imovinom, Banožić si je sredio korištenje jednog od najvećih stanova u državnom portfelju, iako nije imao pravo na njega. Lovac u mutnom nije tu stao, pa se iz ministra državne imovine brzo prometnuo u dilera državne imovine kojim bi se pozabavio i DORH, da nije na kratkoj Plenkovićevoj uzici. Umjesto da državi osigura naplatu za korištenje državnih prostora, zahvaljujući ministru država je izgubila milijune zbog neplaćene najamnine. Nakon što mu je nabrojao sve grijehe iz njegovog kuta gledanja, Milanović je zaključio:

– Vodeći brigu o funkcioniranju Oružanih snaga RH i štiteći Hrvatsku vojsku od ministrove nesposobnosti i politizacije, Predsjednik Republike više je puta upozorio i predsjednika Vlade na njegovo štetočinsko djelovanje. Budući da se predsjednik Vlade oglušio na svaki argument i nastavlja štititi svog, po svemu što vidimo, ne samo nesposobnog već i za korupciju osumnjičenog ministra, sva odgovornost za izglednu štetu u Hrvatskoj vojsci bit će na Andreju Plenkoviću.

Nakon ove objave, nije se dugo trebalo čekati na priopćenje iz Ministarstva obrane.

Zlonamjerne su i neistinite tvrdnje Zorana Milanovića u kojima ističe kako ministar obrane Mario Banožić nastavlja šikanirati vojni vrh i hrvatske vojnike te ugrožava djelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministru Banožiću na prvom je mjestu dobrobit svakog pripadnika Hrvatske vojske i u postupanju se vodi isključivo zakonom. Nezakonita postupanja prakticira Predsjednik Republike koji zaobilazi i ne poštuje propisane procedure te time upravo on radi štetu pripadnicima Hrvatske vojske.

Kao što smo više puta naveli isplata naknada ne bi bila sporna da je zahtjev za angažiranjem hrvatskih vojnika došao službenim putem iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske u Kabinet ministra obrane što je jedino u skladu sa zakonom.

U ovom slučaju Zakon o obrani upravo provodi ministar obrane, a Predsjednik Republike kao pravi Titov gardista drži se one Titove “nemojte se držati zakona kao pijan plota”.

Dok je bio predsjednik Vlade Zoran Milanović imao je priliku ulagati u Hrvatsku vojsku, ali to nije činio, štoviše svojim zanemarivanjem naštetio je Hrvatskoj vojsci. Za razliku od tog vremena, Vlada predsjednika Andreja Plenkovića u Hrvatsku vojsku ulaže više nego što se ikada ulagalo, razvija Oružane snage i drži do standarda hrvatskih vojnika, a ne koristi Hrvatsku vojsku kao svoju privatnu igračku, što radi Milanović.

Kada ministra Banožića javno poziva za dilanje nekretnina, javno pozivamo Milanovića da se očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je iznosila nekoliko stotina tisuća kuna. Zanimljivo je da Maja Đerek, to nije spomenula u svojim zviždačkim svjedočenjima.

U ovom trenutku ministar obrane ne bi komentirao znakoviti izričaj kojim se Predsjednik koristi nazivajući ga „dilerom“. Ostavljamo javnosti da prosudi zašto je termin dilera tako blizak našem Predsjedniku.’